Abu Dhabi Ocean Racing wint zwaarste etappe

Abu Dhabi Ocean RacingAbu Dhabi Ocean Racing won zondagavond de 5de etappe in de Volvo Ocean Race van Auckland/Nieuw-Zeeland naar Itajai/Brazilië. Schipper Ian Walker en crew gingen na 18 dagen, 23 uur en 30 minuten over de finishlijn. Ze zijn tot dusver het enige team dat twee etappezeges behaalden. MAPFRE kwam ruim een half uur later als tweede binnen. Team Alvimedica pakte de laatste podiumplaats. Team Brunel werd vierde.

Aan boord Abu Dhabi Ocean Racing zat de enige Braziliaan in het hele veld, Andre Fonseca. Met de nationale vlag om zijn schouders genoot hij van het warme onthaal van zijn landgenoten. Een enorme menigte had zich in Itajai verzameld om de vier eerste Volvo Ocean 65’s binnen te zien komen.

Team Alvimedica en Team Brunel met schipper Bouwe Bekking gaven de toeschouwers tot het laatste waar voor hun geld. Ondanks dat ze 6.776 zeemijl onder de kiel hadden vochten ze tot de eindstreep om de derde plek. Het verschil was uiteindelijk slechts 1 minuut en 16 seconden. In het nadeel van Team Brunel.

“Het zeilen was fantastisch, maar het resultaat is gewoon slecht,” zegt Bouwe Bekking na de finish in Itajaí. “We gaan niet het kapotte voorzeil de schuld geven. De andere teams hadden ook te kampen met problemen en waren simpelweg een beetje beter dan wij.”

“We konden de koplopers aardig bijhouden, maar je komt er gewoon niet voorbij,” zegt Dirk de Ridder. “Dat is echt frustrerend. Het voelt alsof we tweede of derde hadden moeten worden. Deze boten varen allemaal even hard. Op snelheid kom je er niet voorbij. Inhalen lukt meestal alleen na een goede tactische beslissing.”

Team Alvimedica en Team Brunel vechten om de laatste podiumplaatsTeam Alvimedica en Team Brunel vechten om de laatste podiumplaats

“Het was zo’n monsteretappe”, reageerde Ian Walker na afloop. “We waren enorm blij met het 24-uurs record. Toen we 8 uur bezig waren, zei ik tegen de jongens dat we het konden halen en dat we ervoor moesten gaan. Zelfs als we wat afstand in de race zouden verliezen, maar we kwamen juist hierdoor aan de leiding. Daarna hebben we heel goed gezeild. Onze kracht is dat 7 van de 8 jongens kunnen sturen. We roteren veel, dus niemand hoeft lang aan het roer te staan. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed iedereen in mijn team is.”

Nog maar net Kaap Hoorn voorbij en op de Zuid-Atlantische Oceaan kreeg de vloot het nog harder voor de kiezen. “Dat was een vreselijke nacht. We namen gas terug. De gebroken mast van Dongfeng had vanzelfsprekend een psychologisch effect op ons. Het werd belangrijker om te finishen dan om eerste of tweede te worden.”
Abu Dhabi Ocean Racing wist in ieder geval zonder kleerscheuren in Itajai aan te komen: “Onze job list is korter dan in vorige etappes. We hoefden nooit langzamer te varen om iets te repareren en de zeilen zijn in prima staat. Alle eer gaat naar onze walploeg.”

Abu Dhabi Ocean Racing wint monsterettapeAbu Dhabi Ocean Racing wint monsteretappe

Dankzij deze overwinning in de vijfde etappe en het uitvallen van de grootste rivaal, Dongfeng Race Team, slaat Abu Dhabi Ocean Racing nu een aanzienlijk gat in het totaalklassement. Het team van Walker heeft een voorsprong van 7 punten, terwijl Team Alvimedica en Team Brunel met gelijke aantal punten (18) op respectievelijk de derde en vierde plaats staan.

Team SCA raakt object
Na de schade als gevolg van de klapgijp op de Zuidelijke Oceaan en een kapot zeil op de Zuid-Atlantische Oceaan, berichtte Team SCA vanavond dat het ‘een object’ had geraakt. Schipper Sam Davies (GBR): “We zeilden voor de wind met onze A3 op in 22 knopen wind. We hadden net de laatste klap richting Itajai gemaakt toen we een luide knal hoorden. De boot stopte en we maakten een enorme uitglijder, omdat we de controle over het bakboordroer verloren. Die was uit de lagers geknald en de stuurstangarm was gebroken. Gelukkig zijn we het roer niet kwijt geraakt en is de romp onbeschadigd.. We hebben de lagers nog en de boot zit niet vol water. Dat is het goede nieuws.” Team SCA kreeg het beschadigde roer er niet uit en heeft met een deel van het reserveroer een noodreparatie gemaakt.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: