70ste North Sea Regatta morgen van start

North Sea RegattaDinsdag 12 mei 2015 start de 70ste editie van de North Sea Regatta, powered by Delta Lloyd, met de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Aan de start verschijnen 60 boten, waarvan een derde deelneemt aan de allereerste TwoHanded Nationals. Het startsein wordt gegeven door de Haagse minister van Sport, Rabin Baldewsingh.

Vrijdag 15 mei beginnen meer dan 70 boten vanuit Harwich aan de North Sea Race, tevens qualifier voor de Fastnet Race. Onder de zeilers bevindt zich ook Wouter Verbraak, hij vaart beide offshore races en verzorgt op 17 mei samen met de organisatie in Scheveningen de prijsuitreiking.

Enorme stijging aantal deelnemers Vuurschepenrace
Deze week worden beide offshore races van de North Sea Regatta gevaren. De twee wedstrijden laten dit jaar ten opzichte van vorig jaar een enorme stijging zien in het aantal deelnemers. Aan de start van de 110 mijl tellende Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich verschijnen 60 deelnemers, in 2014 waren dat er 45.

Wedstrijdleider Edwin Lodder is er klaar voor: "Een stijging van ruim 15 boten voor de Vuurschepenrace is fantastisch. Een goede start van deze 70ste editie van de NSR! Het eerste ONK ORC TwoHanded zorgt ervoor dat bijna een derde van alle deelnemende boten dit jaar bemand wordt door een tweekoppige crew."

Startvolgorde Vuurschepenrace
Vanaf startschip de Estrella worden de eerste boten om 19:00 uur weg geschoten. De duo handed gaan als eerste weg, gevolgd door IRC3 en ORC3/4, IRC2 en ORC2 en om 19:30 uur is de laatste start voor IRC1 en ORC1.

Eerste Nationaal Kampioenschap TwoHanded in de geschiedenis
Voor het eerst in de geschiedenis wordt een nationaal kampioenschap TwoHanded gevaren. Naast de Vuurschepenrace zijn ook de North Sea Race en de inshore races van de North Sea Regatta door de Nederlandse klasse organisatie voor Solo en TwoHanded zeilers, de Noordzee Club en het Koninklijk Watersportverbond aangewezen voor het eerste officiële Nederlands Kampioenschap voor duo’s. Voor de eerste wedstrijd van dit kampioenschap staan er meteen 19 deelnemers op de lijst.

De klasse organisatie TwoHanded is trots op het aantal deelnemers, vertelt Yvonne Beusker, verantwoordelijk voor de races en de competitie binnen Shorthanded: "Het eerste ONK is voor de deelnemende duo’s alles behalve eenvoudig met twee lange afstands offshores én vier dagen inshore racing voor de kust van Scheveningen. We hebben al flink wat die-hards die elkaar de laatste jaren op de nationale wateren hebben afgetroefd. Een aantal duo’s waaronder Junique, Maverick, Panther en Xcentric Ripper zullen na het NK de strijd internationaal vervolgen tijdens de Rolex Fastnet Race in augustus.”

North Sea Race Qualifier Fastnet 2015
Het aantal deelnemers aan de North Sea Race staat momenteel op 73, mede omdat de 180 mijl tellende offshore race is aangewezen als één van de qualifiers voor de Fastnet Race in 2015, is ook dit aantal hoger dan vorig jaar. De Fastnet Race wordt eens in de 2 jaar gevaren, is 608 zeemijl lang en start in Cowes (GBR). Na het ronden van de Fastnet Rock aan de zuidwestelijke kust van Ierland via de zuidzijde van de Scilly eilandengroep terug naar Plymouth.

Wegens de soms moeilijke omstandigheden is dit een race waar alleen de beste mee kunnen doen. Om deel te mogen nemen aan deze race moet de bemanning aantonen dat minstens de helft van de bemanning gezamenlijk minimaal 300 mijl aan wedstrijden gevaren heeft.

Annemieke Bes zeilde in 2013 met Team SCA de Fastnet in de IRC canting keel klasse, dat was haar racedebuut in het zeezeilen: "Meteen de eerste nacht haalden we Abu Dhabi Ocean Racing in en we kwamen vervolgens als eerste bij de Fastnet Rock aan. Helaas in het donker, het enige wat ik kon zien was een vuurtoren. Maar het is zo'n gave race, die wil je als zeiler wel vaker dan één keer meedoen!"

Dit jaar hoopt ze deze legendarische race met de Baraka GP te mogen zeilen, waar ze dit jaar ook de Vuurschepenrace mee vaart. In 2013 won de Baraka GP de Vuurschepenrace in de IRC1 klasse, toen met Bouwe Bekking aan boord.

Wouter Verbraak bij prijsuitreiking offshore races op 17 mei 2015
Onder de zeilers die meevaren met de Vuurschepenrace en de North Sea Race bevindt zich ook Wouter Verbraak. Verbraak zeilt mee aan boord van de GER 6009 Leu, de one off van Claus Löwe. Op zondag 17 mei reikt Verbraak in Scheveningen samen met de organisatie de prijzen uit aan de deelnemers van de offshore races van de North Sea Regatta.

Live tracking
De deelnemers aan de offshore races van de North Sea Regatta kunnen door het thuisfront gevolgd worden via www.nsr.nl/livetrackingvuurschepenrace

Weerbericht
Later op de dag krijgt u via www.clubracer.be een uitgebreid vuurschepenrace weerbericht door meteoroloog Fritz Buyl.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: