Pieter Jan Postma aan de start van het EK Finn in Kroatië

Pieter Jan PostmaKernploegzeiler Pieter Jan Postma begint dinsdag 12 mei aan de eerste races van het Europees Kampioenschap Finn, dat van 12 t/m 17 mei plaatsvindt in Split (Kroatië). In de Olympische Finn-klasse zullen maar liefst 80 boten aan de start verschijnen, waaronder geduchte tegenstanders van Postma.

Veel concurrentie in groot deelnemersveld
Een vloot van 80 deelnemers zal aan de start van de Olympische Finn-klasse verschijnen, waaronder klinkende namen als de huidig nummer 1 op de ISAF wereldranglijst Edward Wright (GBR) en Vasilij Zbogar (SLO), winnaar van 2013. En alhoewel de EK-titelverdediger Giles Scott (GBR) niet meedoet aan dit EK, kan ook de lokale favoriet Ivan Kljakovic Gaspic (CRO), die vijf jaar geleden op zijn thuiswater hier in Split de EK-titel veroverde, het Postma lastig gaan maken. Maar de Friese zeiler is er, na een gedegen voorbereiding, klaar voor.

Materiaalwisseling in de voorbereiding
Postma: “Eind vorig jaar heb ik een tijd in Nieuw-Zeeland getraind met goede resultaten, maar voor de wind was er nog verbetering mogelijk. Daarom heb ik nu andere masten, en heb in de voorbereiding naar dit EK veel zeilen moeten testen. Palma (Sofia Cup) en Hyères (ISAF Wereldbekerwedstrijd) waren daarom een beetje een ‘struggle’ met het materiaal, maar nu voelt het inmiddels veel rustiger aan. Ik ben erg benieuwd of het zich gaat uitbetalen. Ik heb er zin in!”

Tijdens het EK Finn staan 10 races gepland verdeeld over 5 dagen, en aansluitend een medal race (10 best geplaatsten per fleet) of een final race (per fleet) op zondag. De locatie in Split (Kroatië) kenmerkt zich door wisselende condities: soms medium zeewind, soms met wind uit de bergen.

Foto: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: