In herinnering: Marcel Leeman

Marcel LeemanMet verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden op zondag 3 mei 2015 van dhr. Marcel Leeman op 89-jarige leeftijd. Met dit overlijden verliest het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond en in bijzonder de Vlaamse Yachting Federatie, zijn Club de Royal Belgian Sailing Club en de Internationale zeilwereld één monument van de zeilsport.

Marcel was nationaal en internationaal actief, hij was de Belgische ambassadeur van de zeilsport.

Alles begon voor Marcel bij zijn militaire dienst kwam hij in contact met RBSC en met de zeilsport.

Omstreek 1957 werd hij navigator bij zijn vriend André Parisis op "L'OISEAU BLEU". Dit werd de aanloop naar activiteiten bij de ORC en het KBYV. Zijn kennis en vaardigheden als meter werden internationaal ten zeerste gewaardeerd.

Op basis van zijn uitgebreide kennis van de jachten, werd hij in 1965 over gans de wereld opgenomen als Internationaal Jury. Op zijn palmares kon hij terugblikken op 50 "Ton Cup".

Toen in 1981 voor het eerst ISAF International Judge ingevoerd werd kon Marcel al terugblikken op meer dan 15 jaar ervaring.

Met de jaren was hij een van de voornaamste autoriteiten geworden op gebied van metingen, handicaps en reglementen. Hij werd alom bekend en gewaardeerd als Internationaal Jurylid. Wereld evenementen als "Admirals Cup", "Louis Vutton Cup", "Whitebread Round the World", de "Copa del Rey" en nog vele andere deden beroep op Marcel als voorzitter van de jury.

Niet alleen als Internationaal Jury maar ook de verbonden en andere organisatie hadden het voorrecht te mogen rekenen op zijn medewerking. Dankzij zijn technische ervaring werd hij opgenomen als lid van de "Offshore Racing Council" waar hij voorzitter werd van de Special Regulations. Als Belg staat zijn naam vermeld op de website ORC bij het "Committee of Honour".

Op nationaal zijn we hem zeer dankbaar voor de ontelbare uren en dagen die hij besteed aan het KBYV en LBWB als algemeen secretaris generaal en lid van diverse commissies, met vooral zijn troetelkind: de SECTIE ZEEZEILEN. Op regelmatige tijdstippen kwam hij langs op het secretariaat van de VYF en bleef hij nauwkeurig de federatie werking en clubleven volgen en was hij nog betrokken bij de werking van de vzw Watersport Promotie van de VYF.

We nemen afscheid van een vriend, maar voor ons is hij niet dood, want telkens weer zal er hier of daar iemand herinneringen aan Marcel ophalen. Wij zullen hem herinneren als een monument van de Belgische zeilsport die zeer dicht en bereikbaar was voor de zeilers.
De uitvaart van Marcel Leeman heeft in strikte intimiteit plaats gehad op 7 mei 2015.

Aan Mevrouw Leeman, haar familie en dierbaren bieden wij onze oprechte gevoelens van medeleven aan.

Het gaat U goed Marcel in dat andere leven.

A. Internationaal
• 1965 - First One Ton Cup - Le Havre
• Member Offshore Racing Council (1969-2001)
• Member International Measurement Committee
• International Technical Committee
• Chairman Level Rating Classes Committee
• ISAF Member Race Officials Committee
• International Judge until 2005

Principal Events:
• 50 Ton Cups
• Chairman Jury - "Louis Vuitton Cup 1987"
• Chairman Jury "Withbread Round the World Race"
• Chaiman Jury Copa del Rey
• Chief measurer and later on jury member "Admiral's Cup"
• Arbitre honoraire à titre exceptionnel de la Fédération Française de Voile (F.F.V.)

B. Nationaal
• 1959 Measurer, chief measurer, measurer instructor
• K.B.Y.V. - F.R.B.Y.: Secretary-general, Chairman offshore section, Chairman Appeal's Committee
• L.B.W.B.: Secretary-general
• R.B.S.C.: Committee member, Secretary-general, Honorary Secretary-general
• 1993: Yachtmanager of the Year
• 2006: Life Time Achievement Award: Honorary Judge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: