Weerbericht Dover Strait Race 2015

Weerbericht Dover Strait RaceEen hogedrukkern verplaatst zich vandaag woensdag 13 mei 2015 van onze omgeving naar de Atlantische Oceaan, ten noorden van Schotland. Daardoor kan een frontaal systeem, verbonden aan een opvullende depressiekern in de omgeving van Ierland, morgen tot onze regio doordringen.

De Atlantische depressie ontwikkelt een afsnoerend laag (secondary low) dat richting het Europese vasteland koerst en zuidoostwaarts trekt. Het bijbehorend occluderend front ligt donderdagavond 14 mei boven België en Zuid-Nederland. Vrijdagnamiddag 15 mei profiteren we tijdelijk van een mobiele wig. Zaterdag 16 mei bereikt een nieuw frontaal systeem onze regio, maar dat is veel minder actief dan het exemplaar van morgen.

Weerbeeld:
Donderdag 14 mei zijn er eerst nog brede opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten. Het duurt tot de late namiddag voor het begint te regenen vanaf het westen.

Zichtbaarheid:
Eerst goed zicht, later matig zicht tijdens de neerslag.

Temperatuur:
Minima rond 8 °C. Maxima rond 17°C.

Wind:
Toch wel enige onzekerheid in de windverwachting wegens de secundaire kern die net ten zuiden van het wedstrijdveld trekt. Zo staat er om 18 utc net ten noordoosten van het Nauw van Calais NO-wind 6 Bft , en net ten zuidwesten W 6 Bft. Beiden gescheiden door een smalle zone zonder wind net ten zuiden van het wedstrijdveld.

Donderdag 14/5
03 utc (05 LT): O 12-18 kt.
06 utc (08 LT): O 10-15 kt.
09 utc (11 LT): OZO 12-18 kt.
12 utc (14 LT) : O 17-21 kt.
15 utc (17 LT) : ONO 17-21 kt.
18 utc (20 LT): NO 20-25 kt.
21 utc (20 LT): NO 22-27 kt.

(UTC: Universal Time Coordinated, LT/CEST: Central European Summer Time)

Rukwinden:
Donderdagavond op de passage van het front: 35-40 kt.
Vooruitblik voor zaterdag 16 mei: Geleidelijk neemt de bewolking tijdelijk toe, met nu en dan wat lichte regen. Tegen de avond vergroot de kans op opklaringen opnieuw. Maxima rond 15°C. Goed zicht, tijdelijk matig zicht tijdens de frontpassage. De wind waait vrij krachtig (5) uit WZW, ruimt naar NW en neemt af tot matig (4).

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: