Oceanzeiler Wouter Verbraak onder de indruk van offshore races North Sea Regatta

North Sea RegattaDe twee offshore races van de 70ste North Sea Regatta, powered by Delta Lloyd, kenden wisselende omstandigheden, van complete windstilte tot windkracht 7. Team INTENTION wint overall in ORC1 en IRC1, de Blizzard of Uz gaat aan de leiding tijdens de eerste TwoHanded Nationals en de Heiner Pups worden beloond met de Hans Horrevoets Memorial Trophy.

Wouter Hermsen en Erik van Vuuren zeilden met de Luctor3 in de TwoHanded klasse en zorgden zowel tijdens de Vuurschepenrace als de North Sea Race voor heldenverhalen. Door schade als gevolg van een aanvaring met een onverlichte ton moesten ze de North Sea Race verlaten.

Wouter Verbraak, die voor de eerste keer beide offshore races meevoer, was onder de indruk van het hoge zeilniveau en de manier waarop Van Vuuren na de aanvaring de informatie meteen met de rest van de vloot deelde. Op naar de NSR inshore races van 22 t/m 25 mei 2015.

Team Intention winnaar ORC1 en IRC1: "Het is net oorlog aan boord"
Eigenaar en schipper op de INTENTION Willem Schopman is, ondanks de weinige slaap, een blij man: "Soms valt alles op zijn plek", glundert hij als we hem spreken na de prijsuitreiking in de Visafslag. "Iedereen in dit team heeft veel voor de boot en voor elkaar over. Het was zowel de heen als de terugweg continu spannend, iedereen werkt hard en is en blijft fanatiek tot we de finish lijn hebben gepasseerd."

"Slapen is er nauwelijks bij, het is net oorlog aan boord. Er wordt non stop gewerkt en je hoort continu het geluid van de lieren." De afgelopen twee jaar zeilden ze de offshore races niet mee: "In 2013 wonnen we de Vuurschepenrace en daarna durfden we eigenlijk niet meer omdat je bang bent dat het niet zo goed gaat als toen. Dit jaar is weer een Fastnet jaar, dus zijn we de uitdaging toch maar aangegaan, en dan blijkt het nog beter te kunnen."

Overall winnaars ORC1: 1. INTENTION 2. Blacq Magic 3. Team Elke
Overall winnaars IRC1: 1. INTENTION 2. Elke 3. CoinCoin

Kwalificatie Fastnet binnen, door naar de inshore races van de NSR!
De overall winnaars in de ORC 2H klasse en dus de koplopers in de eerste TwoHanded Nationals in de geschiedenis is de bemanning van de Blizzard of Uz. Team Push-Up staat daar drie punten achter. Als derde eindigt de Excentric Ripper van John van der Starre. John van de Starre: "De heenweg baalden we flink, ik ga van zeilen af, riep ik nog aan de overkant. Ik baalde zo van die zevende plek! Maar dat hebben we de terugweg wel weer goedgemaakt en de kwalificatie voor de Fastnet is binnen!" De eerste TwoHanded Nationals gaan door tijdens de inshore races van de North Sea Regatta van 22 t/m 25 mei.

Geen inshore races voor de helden van de Luctor3
De zeemansverhalen van Erik van Vuuren na beide offshore races op de Luctor3 liegen er niet om. Op de heenweg gingen ze als de brandweer en scheen, behalve de wedstrijd winnen, alles te lukken. Wouter Hermsen, eigenaar van de Luctor3: "Dit is echt een prestatie waar we trots op kunnen zijn, zei hij aan de overkant." Tijdens de North Sea Race waren ze minder fortuinlijk. Ze lagen op winst, maar door het raken van een onverlichte ton liepen ze teveel schade op om de wedstrijd uit te kunnen varen. Van Vuuren: "We gingen letterlijk van een leidende naar een lijdende positie. Er zijn in totaal drie boten die een onverlichte ton hebben geraakt. Als je naar de route op de live tracking kijkt is het een wonder dat de rest er zonder schade langs gevaren is."

De tonnen die door diverse boten zijn geraakt zijn onderling met elkaar verbonden en naar alle waarschijnlijkheid op drift geraakt. Ze waren gemarkeerd op de kaart maar lagen niet op de positie waar ze zouden moeten liggen. Helaas kan de Luctor3 door de opgelopen schade de inshore races van de North Sea Regatta niet mee varen.

ORC 2H overall: 1. Blizzard of Uz 2. Push Up 3. Excentric Ripper.

Hans Horrevoets Memorial Trophy voor de Team Heiner Pups!
Met de jongste gemiddelde leeftijd van de zeilers aan boord winnen de Team Heiner Pups dit jaar de Hans Horrevoets Memorial Trophy*. De jonge en ambitieuze zeilers doorlopen een opleiding die drie jaar duurt en worden ze getraind en gecoacht door Klaartje Zuiderbaan, Tom van der Vecht, Bart Desaunois en Roy Heiner zelf. Zeven van de acht ambitieuze zeilers voeren voor het eerst naar Engeland. Jelmer van Beek nam zondag tijdens de prijsuitreiking de trophy in ontvangst van Bobby en Kit, de twee dochters van Horrevoets.

Jelmer Van Beek: "Het was echt een bijzonder moment. We hebben onwijs genoten van de race en dan dit. Het is een beloning die inspireert. Voor zeven van de acht zeilers aan boord was het de eerste keer dat we de oversteek naar Engeland maakten. We stonden daar eigenlijk allemaal wel met knikkende knieën. Voor ons nog eens extra bijzonder omdat Roy Heiner en Hans Horrevoets in 97/98 samen op de BrunelSunergy voeren en ook in 2005/2006 deel uitmaakten van hetzelfde team in de Volvo Ocean Race. Twee grote zeilers die jonge en ambitieuze zeilers helpen om hun droom te bereiken. En zo lijkt het cirkeltje rond. Roy was echt supertrots."

*In 2005/2006 zeilde Horrevoets aan boord van ABN AMRO II. Tijdens de zevende etappe van New York naar Portsmouth sloeg hij op volle zee overboord. De North Sea Regatta introduceerde de Hans Horrevoets Memorial Trophy voor het best presterende en tevens jongste team.

Verbraak onder de indruk tijdens zijn eerste Vuurschepenrace en North Sea Race
Voor oceaanzeiler Wouter Verbraak was het de eerste keer dat hij deelnam aan de Vuurschepenrace en North Sea Race. Verbraak reikte op zondag 17 mei samen met de Stichting North Sea Regatta de overall prijzen uit en bekende dat hij erg onder de indruk was van het niveau tijdens beide offshore races: "Ik heb vooral veel in het buitenland gevaren. Het valt me op dat er hier offshore echt hard wordt gevaren."

"Daarnaast ben ik zeer onder de indruk van de prestaties in de TwoHanded klasse en het optreden van Erik van Vuuren; het delen van de informatie na het raken van de onverlichte ton." Verbraak is onder andere bezig met het opzetten vereniging voor navigatoren zodat dit soort informatie in de toekomst op een centrale plek gecommuniceerd kan worden om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen.

Inshore races Vintage North Sea Regatta 22 t/m 25 mei
Vrijdag 22 mei starten de inshore races van de 70ste North Sea Regatta, powered by Delta Lloyd.

Volledige uitslagen: www.nsr.nl
Foto: Team INTENTION

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: