70ste North Sea Regatta kent prachtig zeilweer om mee te starten

North Sea RegattaDe deelnemers aan de 70ste North Sea Regatta, powered by Delta Lloyd, hadden de eerste dag prachtig weer om in te slingeren. Van de zes geplande kampioenschappen dit weekend worden er vijf gevaren. Het geplande Open Benelux Kampioenschap J80 is vanwege de geringe opkomst vier dagen voor de start van de North Sea Regatta afgelast. De deelnemers aan de TwoHanded Nationals hebben het dit weekend zwaarder dan in de 24 uur op zee vorige week, maar het is een goede training voor de Fastnet Race.

Willem Schopman, die ook overall winnaar werd van de offshore races in de ORC1 wint vandaag twee van de drie races. De Hagar van Maarten Krom wordt dit weekend bemand door maar liefst 14 vrouwen die ervaring op willen doen op grote boten. Als morgen ook de catamarans van start zijn varen er een kleine 200 boten voor de kust van Scheveningen!

Geen zes maar vijf kampioenschappen tijdens de 70ste North Sea Regatta
Van de zes kampioenschappen die voor dit Pinksterweekend gepland stonden worden er vijf gevaren. Het NK ORC1, ORC2, ORC3, ORC4 en de aller eerste Two-HandedNationals in de geschiedenis. De klasse organisatie van de J80 verwachtte dit jaar een record aantal van 20 boten aan de start van de North Sea Regatta.

Geen OBK J80, wél een strijd tussen Noord en Zuid
Het geplande Open Benelux Kampioenschap J80 is vanwege de geringe opkomst vier dagen voor de start van de North sea Regatta afgelast. Uiteindelijk verschijnt de J80 Njord op 22 mei als enige aan de start van de eerste wedstrijd. Schipper Bram Adema vaart dapper zijn wedstrijd zonder ook maar een enkele tegenstander: “We kwamen gisteren aan, toen wisten we pas dat iedereen zich had afgemeld.”

De sJaak haakt aan voor tweede wedstrijd
De meesten wel met goede redenen moest hij toegeven. Uiteindelijk haakte Peter Paul de Vries met de sJaak voor de tweede wedstrijd aan. Schipper Adema kijkt in ieder geval uit naar de wedstrijden komend weekend: “We hebben met de komst van de sJaak toch nog een echte strijd tussen noord en zuid, wij komen namelijk uit het noorden en zij zijn de zuidelijke partij.”

Veertien vrouwen op één boot...
Fettje Osinga zeilt dit jaar de North Sea Regatta op de HAGAR van Maarten Krom, de eigenaar is deze regatta de enige man op de hele boot. Dit weekend hebben ze uiteindelijk 14 vrouwen bij elkaar gekregen, en dus één man. “Maarten wilde heel graag mee, en hij vindt het fantastisch. Van te voren kondigde hij al bij iedereen aan dat hij met alleen maar vrouwen ging zeilen."

"Geen van ons allen heeft ervaring met dit soort grote boten, je krijgt ineens te maken met posities die je normaal niet hebt. De intentie om op het podium te eindigen hebben we dan ook niet, we zijn puur een gelegenheidsteam. We doen echt voor ons plezier mee, zowel op het water als ’s avonds in de tent.”

De dames eindigden vandaag op een vijftiende en een negentiende plaats.

HAGAR van Maarten Krom met 14 vrouwen aan boordHAGAR van Maarten Krom met 14 vrouwen aan boord

Inshore races voor TwoHanded klasse zwaarder dan 24 uur op zee
De vijftien duo's op de startlijst van de inshore races in de TwoHanded klasse voeren vandaag maar één wedstrijd. Deze werd gewonnen door John van der Starre met de Xcenrtric Ripper, gevolgd door Jesse Mulder met de Push-Up en Astrid de Vin met Il Corvo derde.

Astrid de Vin van de Il Corvo moet het dit jaar zonder haar bemanning doen: “Mijn bemanning gaf vorig jaar al aan dat ze de North Sea Regatta niet wilden varen vanwege het pinksterweekend”, legt de Vin uit. “Maar ik wilde toch varen.” Samen met Ard Moerman van de Ace vaart ze dit jaar op de Il Corvo en de TwoHanded klasse, ze hebben zich door deel te nemen gekwalificeerd voor de Fastnet en zien dit weekend als training: "De wedstrijden van dit weekend zijn wel zwaarder, vorige week hadden we binnen 24 uur zo’n drie zeilwissels. Vandaag ben je gewoon continu bezig met het wisselen van zeilen op die korte banen. Daar moet je van te voren goed op anticiperen.”

Programma zaterdag 23 mei 2015: Catamarans, Optimisten en Knappe Mannen!
De grote tent op het werfterrein is goed gevuld de eerste avond en De Originals maken er meteen een groot feest van. De zeilers reageerden verrast bij het zien van de tent: "Vorig jaar was het supergezellig, maar dit is eigenlijk nóg veel leuker!" Morgenavond treed vanaf half 9 de Knappe Mannenband op mét Diva's!

In de Malherbe haven varen morgen de optimisten van Jeugdzeilschool De Optimist en ook de Catamarans gaan morgen van start. De organisatie is blij met de opkomst en het enthousiasme van alle zeilers deze 70ste editie van de North See Regatta.

Alle uitslagen via www.nsr.nl
Foto's: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: