Formule 18: Zeekant/Begemann schrijven North Sea Regatta op hun naam

Oscar Zeekant Karel BegemannDe afgelopen dagen was er tijdens de North Sea Regatta voor iedere Formule 18 zeiler wat wils. Van licht weer cruisen tot een ware survival, en dat allemaal vlak onder de prominente pier van Scheveningen. Voor de eerste keer in hun zeilcarrière schreven Oscar Zeekant en Karel Begemann de North Sea Regatta in de Formule 18 klasse op hun naam. De einduitslag oogt als een ‘easy job’ voor de heren, maar niets is minder waar.

De zeilers kijken terug op een mooie North Sea Regatta 2015 in Scheveningen. Zaterdagmiddag konden de Formule 18 catamaranzeilers meteen aan de bak. Met een opbouwende bries naar zo’n 20 knopen was het voor veel teams flink aanpoten. Routiniers Oscar Zeekant en Karel Begemann waren onder deze omstandigheden helemaal in hun element. Begemann: “De eerste dag was voor ons vooral een gevecht met Veenman/De Waard. De zwaardere teams waren in deze condities absoluut in het voordeel.” Dat de lichtere teams het soms moeilijk hadden bleek wel uit het aantal zwempartijen. Naarmate de dag vorderde en de wind steeds meer aantrok werd een stuurfout direct afgestraft. Veenman vult aan: ”Het waren mooie gevechten, maar ook wij maakten af en toe een klein foutje. Ondanks dat dit niet tot een nosedive leidde waren we wel direct de aansluiting kwijt met Oscar en Karel.”

Schaakspel op het water
De condities op zondag stonden haaks op die van zaterdag. Met een maximum van 8 knopen wind waren de rollen omgekeerd. Begemann: “Het was soms een grote gok, ga je naar links de zee op of toch rechts onder de kant varen. We merkten dat onder deze omstandigheden de lichtere teams in het voordeel zijn, maar we waren blij dat mee konden komen.” Jorden Veenman herkent de lastige omstandigheden: “Er stond net te weinig wind voor ons zodat één van ons in de trapeze kon staan. Extra handicap was een bijzonder lastig golfslagje. Normaal til je de boot er net even overheen, maar nu legde zo’n golf je in één klap stil. De lichtere teams zag je meteen aan je voorbij schieten. Maar we lieten ook veel punten liggen doordat we twee keer aan de boeilijn vastzaten. Ook dat hielp niet echt”, lacht Veenman.

Maandag werd een strategische dag waar het effect van een keuze voor verrassende resultaten kon zorgen. “Het was een net-niet dubbel trapeze situatie voor ons, maar voor de lichtere teams weer wel. Je ziet dan bijvoorbeeld Hans en Marius van Dam als een speer gaan en de hele dag als eerst of tweede finishen. Zelf lieten we het liggen bij de starts en probeerden zoveel mogelijk top 3 te varen”, licht Begemann toe. Vincent Huntelman had een duidelijk thuisvoordeel aldus Veenman: “Vincent wist precies waar hij zijn moest vandaag en ging als een raket, maar heeft toch net naast het podium gegrepen. Wij kunnen in ieder geval terugkijken op een paar spannende gevechten, soms gingen we in een treintje om de boeien heen. Zo dicht zat het op elkaar vandaag!” Voor Hans en Marius van Dam was het een verrassing dat ze het podium mochten beklimmen. “We hadden niet verwacht dat we overall derde zouden worden, een top 5 positie was ons doel. Iedereen lag tijdens de races zo dicht bij elkaar en de uitslagen doorrekenen was nagenoeg onmogelijk. Voor ons was het zaterdag overleven geblazen, iedere race ging er wel iets fout. De laatste twee dagen hebben we ons primair gefocust op onze concurrenten Veenman/De Waard en Huntelman/Calis, de zoektocht naar stroming, wind en druk. En dat heeft goed uitgepakt”, vertelt Hans van Dam.

Klasse voorzitter kijkt tevreden terug
Ook Formule 18 voorzitter Bas Paumen kijkt tevreden terug op het evenement. “We zijn positief verrast dat we weer eens alle geplande wedstrijden hebben kunnen varen. Dat er voor iedereen wel een ideale dag bij zat was mooi meegenomen, zo maakten alle zeilers kans om een wedstrijd te winnen. Trots zijn we in ieder geval dat de Formule 18 klasse het grootste deelnemersveld had tijdens deze NSR, dit past ook mooi in de lijn van ons wereldkampioenschap 10-18 juli in Kiel. Hier zullen we met maar liefst 200 Formule 18 catamarans van start gaan, een unicum. De NSR organisatie had ons dit jaar een mooie plek gegeven in de haven tussen de monohull zeilers, dat vond iedereen helemaal geweldig. Een goede manier voor de catamaranzeilers om meer aansluiting te hebben met de rest en ook het sociale programma te kunnen beleven. Verder was deze NSR een prima generale repetitie voor ons volgende evenement: de Ronde om Texel!” De hele catamaran karavaan maakt zich inmiddels op voor de ‘grote migratie’ naar het Waddeneiland. Als eerste staat de Texel Dutch Open op het programma, aansluitend het traditionele rondje zelf.

Top 5 uitslag:
1. Oscar Zeekant/Karel Begemann (14 punten)
2. Jorden Veenman/Frank de Waard (25 punten)
3. Hans van Dam/Marius van Dam (26 punten)
4. Vincent Huntelman/Cyril Calis (27 punten)
5. Tjiddo Veenstra/Celine van Dooren (48 punten)

Alle resultaten via www.nsr.nl

Foto: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: