Nederlandse Kampioenen in de ORC1, ORC2, ORC3 en TwoHanded zijn bekend

Nederlands Kampioen ORC 1De 70ste editie van de North Sea Regatta, powered by Delta Lloyd, zit erop. Voor deze vintage editie werden de catamaran zeilers naar het NSR terrein gehaald, de Knappe Mannnenband werd voor één keer weer bij elkaar getrommeld voor een echte North Sea Regatta Blues en werd er goed geïnvesteerd in een gezellige after sail op het werfterrein en in de feesttent.

Het allereerste NK TwoHanded is gewonnen door John van der Starre met de Xcentric Ripper. De Nederlandse Kampioenen in de ORC1, ORC2 en ORC3 zijn bekend en F18 zeilers Zeekant en Begemann winnen voor het eerst in hun zeilcarrière de North Sea Regatta. De organisatie hoopt in 2016 opnieuw een uitzonderlijk mooi evenement neer te zetten samen met Delta Lloyd, de Gemeente Den Haag en de nieuwste sponsor, en winnaar van de Frans Sluyters bokaal, Moving Intelligence.

Van der Starre loopt op rozen na winst eerste TwoHanded Nationals
De allereerste Nederlands Kampioen duo handed zijn John van der Starre en Robin Verhoef. Met hun boot de Xcentric Ripper hebben ze een topprestatie neergezet. “Ik loop op rozen”, aldus van der Starre. Het is zijn derde titel in de zeilsport. “Het gaat altijd met ups en downs, nu ook met de Vuurschepenrace en North Sea Race erbij. Toen we in Engeland waren heb ik nog geroepen dat ik van zeilen af ging."

De oversteek en de races voor de kust van Scheveningen zijn niet te vergelijken volgens de schipper. “De oversteek is echt afzien, we zijn de terugweg bijna 25 uur wakker geweest. Afgelopen weekend zag je echt hoe hoog het niveau in Nederland is.” Dat is wat Yvonne Beusker, van de klasse organisatie TwoHanded, een dag eerder ook al aangaf. De Fastnet is de volgende grote race. “Deze North Sea Regatta was al één die hoog op het lijstje stond, nu gaan we door naar de Fastnet. En tussendoor doen we ook nog wel wat wedstrijdjes in Nederland.”

Performance Yacht Group pakt Nederlands Kampioenschap ORC1
In de ORC1 pakt de Performance Yacht Group het Nederlands Kampioenschap. Roy Heiner stuurde het team richting dit kampioenschap. Jascha Bach is tevreden over het resultaat. “We moesten aan het begin van het weekend even wennen, maar het resultaat is er.” Het team voer bijna het hele weekend voorop. Vandaag hadden ze één te vroege start waardoor ze terug moesten en midden in het veld kwamen te liggen.

“Ook wel eens leuk om met de rest mee te varen”, werd er al gekscherend aan boord geroepen. Bach zijn hoogtepunt was toen ze voor de Coincoin finishten. “Het is vandaag gelukt om voor hen te finishen, dat was wel mooi. Ook zijn we een aantal keer voor de Baraka geëindigd.” Dit zijn op papier snellere boten, dus logisch dat de schipper hier blij van werd. “Nu we het NK op zak hebben gaan we kijken of we ook naar het WK in Barcelona kunnen. We willen het heel graag, maar het is nog even afhankelijk van onze sponsor.”

Jai Alai ondanks tegenslagen Nederlands Kampioen ORC2
In de ORC2 is Alan Bornet met zijn team Nederlands Kampioen geworden. Zelf staat hij er nog een beetje van te kijken. “Van te voren ging alles mis wat er maar mis kon gaan, we hebben zelfs nog heel even gedacht om niet mee te doen. Ik sta er echt van te kijken. Dit is een nieuw team; we hebben wat mensen bij elkaar geraapt en een aantal van hen hadden nog nooit offshore gevaren. Mijn complimenten dan ook naar het hele team voor deze prestatie. Afgelopen weekend hebben we lekker gevaren, en vandaag was perfect met alleen maar ééntjes.”

Jai Alai - Nederlands kampioen ORC 2Jai Alai - Nederlands kampioen ORC 2

Nieuwe sponsor Moving Intelligence ontvangt Frans Sluyters bokaal
Stichting North Sea Regatta is trots dat Moving Intelligence afgelopen jaar als nieuwe sponsor aan boord gestapt is van dit mooie evenement. Sluyters: "Het is te geweldig mooi om te zien hoe Moving Intelligence met zoveel enthousiasme bij het zeilen betrokken is en de sport op allerlei manieren ondersteunt, van de optimisten van de zeezeilschool hier in Scheveningen tot de Team Heiner Pups, de NED7777 en nu ook ons evenement."

Moving Intelligence ontvangt Frans Sluyters bokaalMoving Intelligence ontvangt Frans Sluyters bokaal

Patrick Horst, zeiler op de NED7777 Moving Intelligence en tevens CEO van Technocon is vereerd: "Het is zo gaaf om te zien, ze kunnen gewoon niet meer om ons heen, overal wapperen vlaggen en overal komen we terug. We hebben heerlijk gevaren, en dat dat aan het eind van zo'n bijzonder mooi evenement nog extra aangestipt wordt met de Frans Sluyters Bokaal maakt het helemaal af."

De Team Heiner Pups wonnen vorige week de Hans Horrevoets Memorial Trophy voor jongste deelnemende en best presterende team tijdens de offshore races van de North Sea Regatta. Met deze extra boost kwamen ze de inshores varen dit Pinksterweekend. En met succes. Ze eindigen in het overall klassement van de North Sea Regatta op een vijfde plaats!

De Numero Uno Nederlands Kampioen ORC3/ORC4: "Wat een fantastische zeildag!"
Enigszins gespannen kwamen de zeilers van het gelegenheidsteam van de Numero Uno vanochtend aan boord; de voorsprong in het klassement was nog te klein om zich al kampioen te voelen. Zeker nadat ze gister één race door verminderde concentratie hebben verprutst, wisten ze dat ze het kampioenschap niet cadeau zouden krijgen. Van Vuuren: "Met twee sublieme starts voeren we twee magnifieke races. Zo lekker vaar je maar een paar keer per jaar; dat alles op zijn plek valt en een team als een geoliede machine draait, echt helemaal top! Op naar de prijsuitreiking en de afsluiting van een mooi georganiseerde NSR. Hulde aan de organisatie en alle vrijwilligers. We hadden het er vanochtend in het team over, wat wij zien wat jullie allemaal op de wal en het water doen. Dat verdient een enorm applaus en waardering!"

Foto's © Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: