Team Brunel wint zevende etappe Volvo Ocean Race

Team BrunelNa een paar zenuwslopende sloturen won Team Brunel vanmorgen vroeg de zevende etappe van de Volvo Ocean race 2014-15. Daarmee zette het team van schipper Bouwe Bekking de ambitie om op het podium te finishen extra kracht bij. Zelfs de overallzege behoort nog tot de mogelijkheden.

Met de finishlijn in Lissabon in zicht, liet de wind het in de vroege ochtenduren geregeld afweten. Meerdere malen kwam de Nederlandse Team Brunel vrijwel stil te liggen. De spanning viel van de gezichten te lezen. “Ik ben super nerveus”, sprak debutant Timo Hagoort (Abcoude) vlak voor de eindstreep in het heetst van de strijd. Rokas Milevicius (LTU) noemde het een ‘hectische finish’: “We gingen binnen 10 minuten van 20 knopen wind naar 5 knopen.”

Toen de bries uiteindelijk weer inviel in de Targus rivier, kwam de ontspanning op het gezicht van Bekking. Na 9 dagen, 11 uur en 9 minuten pakten hij en zijn mannen de etappewinst, de tweede voor het Nederlandse team in deze editie. “We hebben een geweldige etappe gezeild, maar tegen het einde in het lichte weer werd het stressvol, maar we hebben het afgemaakt”, reageerde Bekking opgelucht.

Iets minder dan 22 minuten later finishte MAPFRE (Iker Martínez/ESP) als tweede. Intussen streden Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) en Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) nek aan nek om de laatste podiumplaats. Die ging om 08.50.49 uur Nederlandse tijd (1 uur en 21 minuten na Team Brunel) naar het Turks/Amerikaanse team van Charles Enright.

Abu Dhabi Ocean Racing moest in deze trans-Atlantische oversteek van 2800 zeemijl genoegen nemen met de vijfde positie. Dat betekent dat de klassementsleider 6 punten verliest ten opzichte van Team Brunel en 1 op Dongfeng Race Team. Nu dat Team Vestas Wind zich in Lissabon weer bij de vloot voegt, kunnen de laatste 2 etappes maximaal 14 punten opleveren. Voor de Volvo Ocean Race geldt de zogenaamde ‘low point’ puntentelling. Winst levert 1 punt op en de laatste plek na Lissabon dus 7 punten. Dat betekent dat de verschillen tussen de top 3 boten verder kunnen oplopen.

Foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: