Nederlandse zeilers op dreef tijdens tweede dag Delta Lloyd Regatta

Marit BouwmeesterDe Nederlandse zeilers domineerden de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta. Windsurfster Lilian de Geus, zeilster Marit Bouwmeester (Laser Radial), Pieter-Jan Postma (Finn), Annemiek Bekkering/Annette Duetz (49erFX) en Rutger van Schaardenburg (Laser) gaan in Medemblik aan de leiding. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe had een sterke tweede dag en schoof in het klassement op naar plaats zes.

Bekkering en Duetz hebben weer plezier
Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben een moeilijke periode achter de rug. Bij de World Cup in Palma verloren ze, verrassend, de nationale selectiestrijd in de 49erFX voor de Olympische Spelen van Nina Keijzer en Claire Blom. Zicht op de spelen was nagenoeg verdwenen. Het duo maakt inmiddels geen deel meer uit van de Delta Lloyd Kernploeg, maar heeft zich voorgenomen op eigen kracht terug te knokken.

De Delta Lloyd Regatta is hun eerste wedstrijd na de teleurstellend verlopen World Cup in Palma. Na twee dagen gaan ze aan de leiding, mede omdat ze woensdag drie races wonnen.

,,We hebben even een pauze genomen om te kijken wat we precies wilden. Daar waren we het snel over eens’’, zegt Bekkering over de toekomstplannen. ,,We willen gewoon het beste team ter wereld worden. En daar gaan we voor, ondanks dat er financieel nog wat hobbels genomen dienen te worden nu er veel ondersteuning wegvalt.’’ Duetz is even stellig. ,,Misschien hebben we na Palma een week aan stoppen gedacht, maar we waren het er heel snel over eens dat we nog niet klaar waren. ,,De deur naar Rio staat nog op een kier, maar daar focussen we niet op. We willen in november in Argentinië op de WK een topresultaat neerzetten.’’

Annemiek Bekkering en Annette DuetzBouwmeester heeft voldoende uitdagingen
Marit Bouwmeester heeft geen zorgen over Rio. De wereldkampioene in de Laser Radial steekt in Medemblik ook weer boven het deelnemersveld uit. De Belgische Evi van Acker lijkt de enige concurrente waar de Friezin op moet letten.

Bouwmeester was als eerste Nederlandse zeiler binnen de Delta Lloyd Kernploeg gekwalificeerd voor Rio. ,,Met de EK, WK en het olympisch testevent zijn er genoeg uitdagingen dit jaar. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk op het olympisch water in Rio trainen. Je moet alle omstandigheden kennen’’, zegt de nummer twee van de Spelen in Londen. Volgend jaar in Brazilië gaat ze voor goud.

Van Rijsselberghe werkt zich naar voren
,,Ik mag niet klagen’’, zei windsurfer Dorian van Rijsselberghe na de tweede dag van de regatta, die hij met zijn eerste zege in zes races afsloot. Van Rijsselberghe werkt aan zijn wedstrijdritme, nadat een polsblessure zijn voorjaar flink overhoop had gehaald. Van Rijsselberghe heeft op dit moment één Nederlander voor zich. Kiran Badloe staat vijfde.

,,De pols houdt het goed. Ik moet het gewricht wel in de gaten houden. Ik wil hier geen schade oplopen’’, zei de olympisch kampioen. Hij maakt vandaag een flinke sprong in het klassement, naar de zesde plaats. ,,Het was een pittig dagje, waar ik een goed gevoel aan overhoud.’’

Pieter-Jan Postma (Finn) en Rutger van Schaardenburg (Laser) kenden na een goede start van het evenement ook een sterke twee racedag. Beiden leiden het klassement. Zowel Postma als Van Schaardenburg wonnen vandaag een race en eindigden een keer als tweede.

Standen na tweede dag
Finn, na vier races: 1. Pieter-Jan Postma (Ned) 7, 2. Josh Junior (NZe) 15, 3. Michelle Paoletta (Ita) 21.

Laser Radial, na vier races: 1. Marit Bouwmeester (Ned) 5, 2. Evi van Acker (Bel) 11, 3. Tatjana Drozdovskaya (WRu) 14, 17. Daphne van der Vaart 52.

Laser, na vier races: 1. Rutger van Schaardenburg (Ned) 8, 2. Matthew Wearn (Aus) 10, 3. Sergey Kommisarov (Rus) 25, 11. Duko Bos 40, 14. Nicholas Heiner 49.

49erFX, na zes races: 1. Annemiek Bekkering/Annette Duetz (Ned) 9, 2. Nina Keijzer/Francisco Rebelo de Andrade (Ned) 10, 3. Remy Oomens/Joska Hummel (Ned) 17.

RS:X vrouwen, na zes races: 1. Lilian de Geus (Ned) 14, 2. Maja Dziarnowska (Pol) 15, 3. Zofia Noceti-Klepacka (Pol) 15, 8. Isis Hoekstra 52.

RS:X mannen, na zes races: 1. Pawel Tarnowski (Pol) 12, 2. Shahar Zubari (Isr) 15, 3. Tom Squire (GBr) 16, 5. Kiran Badloe (Ned) 18, 6. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 21.

470 vrouwen, na vier races: 1. Sophie Weguelin/Eillidh McIntyre (GBr) 12, 2. Afrodite Karanakou/Anneloes van Veen (Ned) 24, 3. Amy Seabright/Anna Carpenter (GBr) 33.

Nacra17, na vijf races: 1. Allan Nørregaard/Anetta Viborg (Den) 21, 2. Euan McNicol/Lucinda Whitty (Aus) 24, 3. Lin Ea Cenholt/Christian Peter Lübeck (Den) 24, 13. Nicole van der Velden/Thijs Visser (Aru) 55, 15. Mandy Mulder/Coen de Koning (Ned) 60.

470 mannen, na vier races: 1. Johan Molund/Sebastian Ostling (Zwe) 13, 2. Chang-Ju Kim/Ji-hoon Kim (ZKo) 26, 3. Mikhail Sheremetev/Maksim Sheremetev (Rus) 29.

49er, na zes races: 1. Fritiof Helström/Niclas During (Zwe) 15, 2. Marcus Hansen/Josh Porebski (NZe) 16, 3. Victor Bergström/Victor Vässernas (Zwe) 19.

Paralympische klassen.
Skud18, na vier races: 1. Alexandra Rickham/Niki Birrell (GBr) 8, 2. Daniel Fitzgibbon/Liesl Tesch (Aus) 15, 3. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 18, 5. Vera Voorbach/Jan-Rein van Esseveld 27.

Sonar, na vier races: 1. Bruno Jourdren (Fra) 9, 2. Colin Harrison (Aus) 9, 3. Aleksander Wang-Hansen (Noo) 14.

2.4mR, na vier races: 1. Damien Seguin (Fra) 6, 2. Heiko Kröger (Dui) 9, 3. Matt Bug (Aus) 15.

Foto’s © Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: