Wat had kunnen zijn voor Team Alvimedica en Team SCA

Volvo Ocean RaceTeam Alvimedica en Team SCA kwamen vandaag respectievelijk als vijfde en zesde door de finish in Newport, met hun hoofden hoog maar met het gevoel van wat had kunnen zijn. Met hun binnenkomst is deze zesde etappe van de Volvo Ocean Race ten einde.

Moe, een beetje teleurgesteld en toch trots genoot Team Alvimedica van hun ‘thuiskomst’ in de vroege uurtjes. De inwoners van het zeilgekke Newport trokken zich niets aan van de vrieskou en gaven hun jongens een warm welkom. “Het maakt nederig dat al die mensen hier op dit tijdstip zonder wind al lange tijd staan te wachten”, aldus Charlie Enright. Door de wegvallende bries liet de finish van Team Alvimedica lang op zich wachten. Ondertussen dook de thermometer onder het vriespunt.

“Dit was uiteraard niet het resultaat wat we wilden, maar het is altijd goed om thuis te komen”, aldus Enright, die vlakbij Bristol opgroeide en leerde zeilen in Newport. “We hebben tot nu toe ontzettend veel opgestoken. Vanaf de eerste dag hebben we een achterstand door het gebrek aan ervaring met eerdere edities. Inmiddels hebben we veel over de boten geleerd. Hoe ze te zeilen, bootsnelheid, tactiek en communicatie. Ook in deze etappe, hoewel de uitslag dat niet weergeeft. Op een dag is pakken wij een etappezege.” Team Alvimedica zeilt met de jongste bemanning van deze twaalfde Volvo Ocean Race.

Team SCA
Team SCA kwam ruim 6,5 uur later om 13.59.08 UTC (+2 uur voor Nederland) als zesde en laatste over de eindstreep in het intussen zonnige Newport. Met opgeheven hoofden, maar ook met in het achterhoofd wat had kunnen zijn. De vrouwen, onder wie de Nederlandse Carolijn Brouwer, hielden het deze etappe van 5.010 zeemijl lang uit tussen de mannenteams. Ze dongen mee naar de podiumplaatsen, maar in de laatste 4 van de 17 dagen verloren ze steeds meer mijlen om uiteindelijk toch weer als zesde te finishen. Bijna 12 uur na de glorieuze zege van Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA).

Er zijn veel redenen te noemen wat het verschil maakte met de mannelijke topzeilers. “Het is goed om hier aan te komen. We zijn trots, omdat we het gevoel hebben dat dit onze beste etappe tot nu toe was. Ook al kwamen we opnieuw als laatste binnen”, zei schipper Sam Davies zoals altijd dapper. “We hebben een week met de leiders gestreden en dat is onze langste periode in de kopgroep ooit. Het was bijna alsof ze hard hun best moesten doen om ons achter zich te laten. Dat belooft wat voor de laatste 3 etappes.”

Maar eerst maken de zeilsters zich op voor de Team Vestas Wind In-Port Race op zaterdag 16 mei. Zij zijn het enige team dat tot op heden twee havenwedstrijden won. Ze staan momenteel derde overall en vormen een serieuze bedreiging voor de In-Port overallzege.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: