Nederland krijgt Eredivisie Zeilen

Eredivisie ZeilenNet als bijvoorbeeld voetbal en hockey krijgt de zeilsport in Nederland zijn eigen nationale competitie voor clubs: Eredivisie Zeilen. Waar de zeilwereld voorheen georganiseerd was rond individuen of teams gaat het bij Eredivisie Zeilen vooral om de eer van de vereniging te verdedigen op nationaal en internationaal niveau in competitieverband.

Het Watersportverbond en sportmarketingbureau Marvin & Miles zijn verheugd te kunnen melden dat Nederland dit najaar kennis kan maken met de ‘pilotversie’ van Eredivisie Zeilen.

De afgelopen periode is er voldoende positieve feedback gegeven door onder andere Watersportverenigingen en gemeentes. Na de zomer maken we de eerste locatie voor deze pilot bekend. Bij een succesvolle pilot zijn de betrokken partijen voornemens om vanaf 2016 met de officiële competitie te starten.

Eredivisie Zeilen
De Eredivisie Zeilen is de nationale competitie voor zeilverenigingen naar voorbeeld van de Duitse ‘Segel-Bundesliga’ in combinatie met de internationale ‘Sailing Champions League’. De competitie loopt sinds 2013 in Duitsland en in 2014 volgde Denemarken. Dit jaar start een vergelijkbare competitie ook in landen zoals Engeland, Italië en Zweden.

Het Watersportverbond is de autoriteit op het gebied van de wedstrijdzeilsport en heeft de licentie en de kennis van de Duitse oprichters. Marvin & Miles is verantwoordelijk voor organisatie, promotie, communicatie, partnerships en activatie van deze competitie.

Op dit moment hebben 15 Nederlandse zeilclubs aangegeven deel te willen nemen en nog eens een zestal clubs hebben meer dan gemiddelde belangstelling. In het concept is in eerste instantie plek voor maximaal 18 zeilverenigingen.

Het doel van Eredivisie Zeilen is om wedstrijd-zeilende verenigingen sterker te maken, de wedstrijdzeilsport toegankelijker te maken voor clubs en zeilers en de sport beter te presenteren aan een groter publiek. Aan het einde van de competitie mag een vereniging zich een jaar lang Nederlands Kampioen Zeilen noemen. Verder wint de Nederlands Kampioen elk jaar het recht om deel te nemen aan de Sailing Champions League.

Sailing Champions League
De Sailing Champions League is een internationaal event waar de beste zeilclubs van Europa, Amerika, Rusland en Oman strijden om de titel. De winnaar van dit event mag zich een jaar lang beste zeilvereniging van de wereld noemen.

Boot
De Eredivisie Zeilen wordt in de pilotfase gevaren in J/70’s. De boten worden ter beschikking gesteld door de organisatie in samenwerking met de Nederlandse importeur van de J/70. Op deze manier is het gegarandeerd dat alle verenigingen zeilen met exact hetzelfde materiaal. De boten met een lengte van zeven meter worden gezeild door een 4 persoonscrew en zijn uitgerust met een grote gennaker. Kortom een garantie voor spectaculaire gevechten zowel up- als downwind.

Raceformat
De wedstrijden van de Eredivisie Zeilen worden gevaren met 18 teams die ieder een watersportvereniging vertegenwoordigen. Iedere deelnemende vereniging moet aan het begin van het seizoen een lijst inleveren met 20 leden waaruit zij zelf een keuze kunnen maken per weekend, in navolging van de Champions League voetbal. Het zeilteam per ronde bestaat uit een viertal zeilers.

Er wordt gevaren volgens het volgende raceformat:

• Vloot van 6 J/70’s
• 18 teams
• 45 races per event
• 15 races per club per event
• 20 minuten max per race
• Up and down wedstrijdbaan
• Jury boten direct op het water
• Fleet racing
• Klassement

Voor meer informatie: www.eredivisiezeilen.nl

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: