Team SCA wint achtse etappe

Team SCAIn de vroege ochtenduren van 11 juni 2015 kleurde Team SCA het Franse Lorient roze. Na 25 jaar lukt het een vrouwenteam weer om een etappezege in de Volvo Ocean Race te pakken, de derde in de racegeschiedenis. En wat voor één, schipper Sam Davies (GBR) en haar bemanning pakten de leiding op de eerste morgen van deze achtste etappe en gaf die niet meer af. Team Vestas Wind finishte als tweede, wat hun comeback een gouden rand gaf. Abu Dhabi Ocean Racing kwam als derde binnen.

“Het is nog niet echt ingezonken”, reageerde Davies kort na de finish om 04.11.11 uur Nederlandse tijd. “Dat zal wel komen als we in de haven komen en er nog geen andere boten liggen. Ik zie de meiden met de winnaarsvlag op de boeg zitten en dat is een mooi beeld.” Maiden-schipper Tracy Edward ging haar in de race van 1989-90 voor met 2 gewonnen etappes in Klasse D. Sir Peter Blake greep destijds met zijn beroemde Steinlager2 de overall trofee.

Dit succes voor Team SCA biedt de eerste vrouwenploeg sinds 12 jaar de kans om af te rekenen met critici. Die stelden dat de topzeilsters niet waren opgewassen tegen de ervaren mannelijke rivalen in deze editie. Hoewel Team SCA sinds de start in oktober veel progressie boekte, kwam dit toe nu toe niet in de uitslagen tot uiting. De doorbraak kwam in deze sprintetappe van Lissabon naar Lorient. Al kregen ze die niet cadeau. De zeilcondities met harde wind op de neus en hoge golven waren een zware beproeving. “Ik ben Engels en de Engelsen houden van harde wind”, lachte Davies.

Team SCA greep maandagmorgen de leiding en bouwde die op dinsdag verder uit door een koers verder op zee te kiezen. De meeste concurrenten bleven op weg naar de Golf van Biskaje onder de Franse en Spaanse kust. Team SCA had 3 dagen, 11 minuten en 11 seconden nodig om de afstand van 647 zeemijl te overbruggen. “Dit is een beloning voor al het harde werken van het hele team. Dit sterkt ons vertrouwen. Dit is groots voor ons. We moesten een berg verzetten om hier te komen.”

Deens sprookje
Achter hen voltrok zich nog een sprookje toen Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS), met de Nederlandse voordekker Simeon Tienpont, opmerkelijk genoeg als tweede binnenkwam. Dit Deense team met de Nederlandse subsponsor Powerhouse herbouwde de afgelopen 6 maanden hun boot, die in de Indische Oceaan op een rif liep. In Lissabon volgde de lang verwachte terugkeer in de vloot. Dat zijn comeback zo zou uitpakken, had Nicholson niet durven dromen.

Abu Dhabi Ocean Racing kwam als derde binnen, wat dit team van schipper Ian Walker (GBR) heel dichtbij de hoofdprijs brengt. Ze moesten met een boot ertussen voor hun grootste rivalen Team Brunel en Dongfeng Race Team eindigen. Dan zouden ze de overallzege van deze twaalfde editie van de Volvo Ocean Race zo goed als veilig te stellen. Dat lukt met MAPFRE als vierde en Team Brunel als vijfde in Lorient. Dongfeng Race Team werd zelfs zevende.

De boten gaan nu kort in onderhoud voor de SCA havenrace aanstaande zondag. Op dinsdag 16 juni klinkt het startschot voor de allerlaatste etappe richting Göteborg, via de 24-uur durende pit-stop in Den Haag.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: