Abu Dhabi Ocean Racing wint de Volvo Ocean Race

Abu Dhabi Ocean RacingOp 11 mei 2015 volbracht schipper Ian Walker (GBR) met het Abu Dhabi Ocean Racing team hun missie: de twaalfde editie van de Volvo Ocean Race winnen. De derde plaats in de achtste etappe van Lissabon naar Lorient bracht ze op een voorsprong van 8 punten. Met nog 1 etappe te gaan kan Team Brunel dit verschil normaal gesproken niet meer goed maken.

Alleen een onwaarschijnlijke combinatie van een laatste plaats voor Abu Dhabi Ocean Racing in de slotetappe, een zege voor Team Brunel en tenminste 2 strafpunten voor Abu Dhabi kan de klassementsleider de overallzege ontnemen.

Eerste Britse schipper die overall trofee wint
Ian Walker maakt hiermee zijn carrière ambitie waar om in de 41-jarige racegeschiedenis de eerste Britse schipper te worden, die de overall trofee wint. Landgenoot John Chittenden schreef in de editie 1989-90 wel de Cruising Division op zijn naam. De hoofdprijs ging toen echter naar Sir Peter Blake’s Steinlager2. “Ik kan het nog niet geloven”, zei Walker eenmaal op de steiger in Lorient.

“Toen we over de eindstreep kwamen, werden we allemaal stil en zeiden we tegen elkaar: ‘Dit is het’. Ik kan het team niet genoeg bedanken”, sprak Walker zijn waardering uit. “Niets aan de boot is kapot gegaan. Ongeveer anderhalf jaar geleden maakten we een plan met als belangrijk punt dat we voor elke rol de best mogelijke mensen wilden huren. Dat hebben we zo uitgevoerd.”

Hoewel hun missie zo goed als volbracht is, vindt Walker het niet nodig om dat in Lorient al groots te vieren: “We hebben nog een laatste etappe te gaan en die willen we ook zo goed mogelijk doen. We houden ons hoofd erbij.”

Voor Walker, tweevoudig winnaar van olympisch zilver, is het zijn derde deelname aan de Volvo Ocean Race en de tweede met Abu Dhabi Ocean Race. In 2011-12 kwam de campagne niet verder dan de vijfde plaats overall. Het team en Walker leerden van hun fouten en kwamen sterker dan ooit terug.

Voorafgaand aan de start in oktober 2014 werd de strategie geformuleerd om elke etappe op het podium te eindigen. Dit plan voerden ze bijna tot in perfectie uit. Alleen in de zevende etappe werd het een vijfde positie. Deze zegereeks bracht hen de felbegeerde overwinning.

Ian WalkerIan Walker

Team Brunel verlegt focus
Dat betekent dat Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer) zijn focus moet verleggen. "Abu Dhabi heeft het fantastisch gedaan om met 1 etappe te gaan de eindzege binnen te hebben", aldus Bekking. "Verder ligt de race nog open. Er zijn zeker 4 boten met zicht op het podium." Zelf staat het Nederlandse team tweede overall met 2 punten voorsprong op Dongfeng Race Team. "Ik heb veel vertrouwen in onszelf, dat wij deze tweede positie kunnen behouden."

Over zijn vijfde positie in Lorient zei Bekking: "We bliezen de J2 op terwijl we aan de wind zeilden. De jongens hebben goed werk geleverd door heel snel de (kleinere) J3 op te zetten, maar bij die omstandigheden was dat niet het juiste zeil. We raakten steeds meer achterop. Gistermorgen lagen we 12 zeemijl achter de rest." Uiteindelijk wisten de Team Brunel-mannen zich 2 plekken terug te knokken. Bekking: "Dit was de beste vijfde plek, die we ons konden wensen."

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: