Team Alvimedica wint In-Port Race Lorient met ruime voorsprong

Team AlvimedicaOp zondag 14 juni zeilde Team Alvimedica met schipper Charlie Enright, (USA) onbedreigd naar winst in de SCA In-Port Race in het Franse Lorient. Ondanks een ongelukkige start en dankzij een gunstige windshift in het laatste rake pakte MAPFRE de tweede plaats. Gevolgd door Dongfeng Race Team die eerder achteraan lag. De vijfde tot en met de zevende plek werden beslist door een fotofinish.

Vlak voor het startschot draaide MAPFRE al om, waarmee het een te vroege start voorkwam. Het Spaanse team keerde tegen de vloot in terug om vervolgens de rechterkant van het eerste kruisrak te kiezen. Team Alvimedica ging eveneens vrij snel overstag richting die rechterzijde. Daar bleek iets meer wind te staan, waardoor het Turks/Amerikaanse team de vloot door de eerste gate leidde.

Team Alvimedica met ruime voorsprongTeam Alvimedica met ruime voorsprong

Team SCA en Team Vestas Wind gingen bij deze ronding in de fout door hun naaste tegenstander onvoldoende ruimte te geven. Dat resulteerde voor beide in een strafronde, waarna ze respectievelijk laatste en een-na-laatste lagen.

In het vierde en vijfde rak leverden klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR), het Nederlandse Team Brunel (Bouwe Bekking, Deventer) en MAPFRE een spannende strijd om de tweede plek. Het was stuivertje wisselen totdat in het zesde en laatste rak de wind iets naar links draaide. Daarvan profiteerden de boten die aan de linkerkant van het kruisrak voeren. Zo schoven eerst MAPFRE en vervolgens Dongfeng Race Team voor Abu Dhabi Ocean Racing langs op weg naar de eindstreep.

Fotofinish
Team Brunel kwam net als Abu Dhabi vanaf de rechterkant aan, terwijl Team Vestas Wind (Chris Nicholson, AUS) aan de linkerzijde het gat dicht zeilde. Team SCA (Sam Davies, GBR) zat ertussen en gijpte net op tijd om er een fotofinish van te maken. Met een fractie voorsprong wist stuurvrouw Carolijn Brouwer (Scheveningen) haar Team SCA, winnaar van de achtste etappe, de vijfde plek te bezorgen. Team Brunel werd zesde en Team Vestas Wind nipt zevende.

Deze onverwachtse wending in de finishvolgorde zorgt voor een ongekend spannende, finale havenrace op 27 juni in het Zweedse Göteborg. Abu Dhabi Ocean Racing leidt het totaalklassement van de havenraces met 6 punten voorsprong op Team Brunel. Het verschil tussen de nummers 2 en 6 bedraagt echter slechts 5 punten, dus de laatste wedstrijd rond de boeien wordt allesbeslissend.

“Alles is nu gericht op tweede overall worden”, reageerde Bekking na afloop op de vraag of hij denkt Abu Dhabi Ocean Racing nog te kunnen verslaan. Team Brunel staat in zowel het klassement voor de havenraces als voor de Volvo Ocean Race Trophy tweede overall. Ian Walker en crew gaan voor de dubbele overwinning.

De 7 teams krijgen een dag rust voordat op dinsdag 16 juni de allerlaatste etappe van start gaat. De vloot maakt eind volgende week een 24-uur durende pit-stop in Den Haag, alvorens koers te zetten richting Göteborg.

Uitslag In-port race in Lorient:
1. Team Alvimedica 15:33:51 -1 punt
2. MAPFRE 15:35:28 -2 punten
3. Dongfeng Race Team 15:35:57 -3 punten
4. Abu Dhabi Ocean Racing 15:36:16 -4 punten
5. Team SCA 15:36:38 -5 punten
6. Team Brunel 15:36:39 -6 punten
7. Team Vestas Wind 15:36:40 -7 punten

In-Port races overall:
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 25 punten
2. Team Brunel –31 punten
3. Team Alvimedica – 32 punten
4. Team SCA – 33pts MAPFRE – 34 punten
5. Dongfeng Race Team – 36 punten
6. Team Vestas Wind – 66 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: