Nederlandse Volvo Ocean Race-zeilers zetten koers naar thuishaven

Volvo Ocean RaceDinsdagmiddag 16 juni 2015 zetten de Nederlandse Volvo Ocean Race-zeilers vanuit het Franse Lorient koers naar hun thuishaven Den Haag. Om 17 uur klinkt het startschot voor de allerlaatste etappe van 960 nautische mijlen richting het Zweedse Göteborg, met een tussenstop in Den Haag.

“Deze etappe heeft een speciaal tintje voor mij”, aldus de Nederlandse Carolijn Brouwer, Team SCA-wachtleider en winnares van de afgelopen etappe naar Lorient. “We gaan niet alleen naar de thuishaven van ons project, maar ook naar Scheveningen en daar staat mijn huis. Dat zijn allemaal speciale momenten.”

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer) legt uit wat de bedoeling is: “De boot die als eerste in Den Haag aankomt, start zaterdag [20 juni] om 12 uur weer als eerste.“ De rest van de teams volgen op volgorde van binnenkomst en met de tijd die ertussen zat als interval. Bekking gaat verder: “We kunnen geen punten verdienen met de finish in Den Haag, maar voor het Nederlandse publiek en sponsoren zou het fantastisch zijn als wij als eerste aankomen.”

Team Brunel-voordekker Gerd-Jan Poortman: “Het is een nieuw fenomeen en we gaan kijken hoe dit uitpakt. De pit-stop heeft ervoor gezorgd dat we naar Nederland komen. Voor ons team is dat erg belangrijk. Voor mij persoonlijk wordt het één van de mooiste dagen in mijn leven. Ik denk dat ik redelijk kippenvel ga krijgen als we daar naar binnen varen.”

Wat de doelstelling voor de slotetappe betreft, zei Bekking kort maar krachtig: “We moeten ervoor zorgen dat we MAPFRE en Dongfeng achter ons laten, dan is het kat in het bakkie.” Team Brunel staat momenteel tweede in het totaalklassement. Zicht op de eindzege heeft het Nederlandse team niet meer. De focus is nu op de tweede plaats overall. Poortman tot slot voorafgaand aan de start van morgen: “We gaan zoals altijd voor de overwinning. Natuurlijk is de competitie sterk, maar dat is al 9 maanden zo. Daar zijn we niet bang voor, laat maar komen.”

Team SCA gaat voor ‘hattrick’
Team SCA zet alle zeilen bij om het succes van de race naar Lorient te herhalen. Brouwer over de negende etappe: “De omstandigheden worden heel anders, maar het blijft een sprint. Het zullen 5 dagen worden en we hebben bewezen daar heel goed in te zijn. Ook in aan-de-windse condities. De kaarten liggen er. We moeten er weer wat van maken. De zege in Lorient heeft ons vertrouwen een boost gegeven. We wisten dat het er in zat en nu hebben we het kunnen laten zien. Hopelijk kunnen we er een hattrick van maken nu we naar Den Haag en Zweden gaan.”

De overige Nederlanders in de huidige vloot zijn de Onboard Reporter van Team Brunel Stefan Coppers en voordekker van Team Vestas Wind Simeon Tienpont.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: