Charity Cup 2015 liet de zon in het water schijnen

Charity Cup 2015Afgelopen weekend werd voor de 9e keer in verschillende klassen gezeild om de Charity Cup. Nieuwe en bekende deelnemers, vrijwilligers, sponsors en partners deden dit jaar hun uiterste best om het goede doel te steunen! In 2015 zet stichting Sail4Charity zich in voor mensen met een beperking die willen (wedstrijd)zeilen. Dit in samenwerking met de Hansa Klasse Nederland.

Op vrijdagavond begon het weekend gezellig op de helling bij Hansa Watersport aan het Goese Sas. Goody Bags, wedstrijddocumenten en sterke verhalen van eerdere edities gingen rond.

De wind begon ook te trekken en zette door op zaterdag. Dit resulteerde in pittige omstandigheden (5 tot 7 bft), maar bij de Charity Cup is dat de afgelopen jaren meer regel dan uitzondering.

Vanaf de start ging het hard! SailForce, met aan boord een uitgebalanceerd team van Helder Telecom & ICT planeerde op de hekgolven van zijn voorliggers en schoof gelijk een aantal plaatsen op. Bij de ORC/IRC boten was het met name spannend tussen de Dehlirious van schipper Overbeeke uit Veere en de Hagelslag van schipper Hage uit Scharendijke. Tussen de Spetter van Reinier Simons en Tibo van Geert van Camp zat gecorrigeerd maar 53 seconden, waarmee zij respectievelijk 3e en 4e werden.

Ook bij de Old Gaffers was het spannend! Deze gaffelgetuigde schepen zijn over het algemeen zwaarder, maar komen bij meer wind helemaal tot hun recht. Het afbreken van een helmstok tijdens de start leidde bijna tot een aanvaring. De organisatie dacht te moeten gaan helpen, maar de bemanning handelde snel en wist een noodhelmstok te plaatsen, wat in deze omstandigheden geen sinecure is.

De finish op zaterdag lag dit jaar voor Wemeldinge. ’s Avonds mochten de deelnemers gratis in het oude sluiskommetje liggen, dankzij Van Der Rest Nautic.

Op het terras werd, de toch al gezellige sfeer, versterkt door een muzikale accordeonist en een goed verzorgde bbq. Om 21.00u werden de dagprijzen uitgereikt. De podia zagen er als volgt uit:

Zaterdag 13 juni:
ORC
1. Dehlirious
2. Hagelslag
3. Spetter
SW
1. Impala
2. Jack Uzi
3. Lazy Sunday
Old Gaffers
1. Sylvia Green
2. Gwylan
3. Bonaire

Op zondag werd gestart voor Wemeldinge onder hele andere omstandigheden. Zeer weinig wind en in de vloed. Rond 11.00u kwam er wat wind, waardoor de eerste groep weggeblazen kon worden. Het startschip was favoriet omdat daar meer wind stond. Courage,The Untouchables, Jack Uzi en Hagelslag waren redelijk tot goed weg.
The Old Gaffers konden over de lijn komen en zeilden richting O19. Daarna zakten ze zonder wind terug, soms tot achter de orginele startlijn. Bij de Rond- en Platbodems was Dirk van Duivendijk als eerste weg op de voet gevolgd door Paul Berndt Everts met de Swane. Deze laatst wist slim naar de rode kant te kruipen en daar, toen de wind wegviel, te ankeren. Toen het tij rond 15.00u kenterde en de wind weer wat terugkwam kon hij met de stroom mee finishen voor het Goese Sas. In de ORC klasse pakte The Untouchables een behoorlijke voorsprong, echter ook zij moesten net voor het laatste rak naar de finish bij de O18 ankeren. Dit gaf de achtervolgers de kans om in te lopen en de Hagelslag kon in één keer doorzeilen naar de finish. The Untouchables kwam na het lichten van het anker nog sterk terug, maar moest de Hagelslag de line honours en daarmee ook de eindoverwinning laten.

De podia op zondag zagen er als volgt uit:

Zondag 14 juni
ORC
1. Hagelslag
2. Guanabara
3. The Untouchables
SW
1. Courage
2. Bojangles 22
3. Idefix 3
Old Gaffers
1. DNF
2. DNF
3. DNF
Rond- en Platbodems
1 De Swane
2 DNF
3 DNF

Na het uitreiken van de prijzen werd het op zondagmiddag rond 16.30u nog erg gezellig op de helling bij Hansa Watersport. De overall winnaars kregen de nodige felicitaties en zullen worden bijgeschreven in The Hall of Fame! Deze overall winnaars zijn:

ORC
1. Hagelslag
2. Dehlirious
3. Guanabara
SW
1. Courage
2. Jack Uzi
3. Bojangles 22
Old Gaffers
1. Sylvia Green
2. Gwylan
3. Bonaire
Rond- en Platbodems
1. De Swane
2. DNF
3. DNF

Stichting Sail4Charity wenst alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en partners hartelijk te bedanken en hoopt u te mogen begroeten tijdens de 10e Charity Cup op 11 en 12 juni 2016!

Volledige uitslagen: www.sail4charity.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: