Team Alvimedica als eerste in Scheveningen

Team AlvimedicaTeam Alvimedica met schipper Charlie Enright (USA) maakte vannacht een triomfantelijk aankomst in Scheveningen. Ondanks de nachtelijke uren wachtten de zeezeilers een enthousiast onthaal van honderden toeschouwers op het havenhoofd en in de Race Village. Sommigen van hen kwamen van heinde en verre en stonden al vanaf de middag te wachten. Ruim een uur en drie kwartier later kwam Dongfeng Race Team met schipper Charles Caudrelier (FRA) als tweede binnen.

“Dit was echt een teaminspanning en het voelt goed om hier als eerste te zijn”, sprak schipper Charlie Enright de menigte na binnenkomst toe. “Het voelt altijd lekker om halverwege de kleedkamer in te gaan met een tweede helft te gaan. Het is net als Kaap Hoorn: geen punten, maar wel een grote prestatie.” Enright is met zijn 30 jaar veruit de jongste schipper in deze editie. In de vijfde etappe leidde hij zijn team als eerste rond Kaap Hoorn, waarna ze als derde over de eindstreep in Itajai kwamen. 1 uur en 46 minuten

De hele donderdag stond in het teken van Engeland versus Frankrijk. Dongfeng Race Team, MAPFRE en het Nederlandse Team Brunel gingen in Het Kanaal onder de Engelse kust langs de TSS exclusion zone. De rest van de vloot, met Team Alvimedica op kop, koos voor de zuidelijke route langs de Franse kust. Aanvankelijk leek de noordelijke groep aan de winnende hand te zijn dankzij meer wind en een betere hoek. De zuidelijke boten moesten bovendien opkruisen. Hun verlies begon zich af te tekenen, totdat in de loop van de middag het tij keerde. De snelheid van de noordelijke boten liep terug van 15 tot ongeveer 5 knopen wind. De wind draaide iets, waardoor ze ook nog eens moesten opkruisen om de exclusion zone te passeren. Ondertussen profiteerde Team Alvimedica in het zuiden van een sterkere bries. Enright en zijn mannen bouwden hun voorsprong uit.

Team Alvimedica heeft nog altijd 480 nautische mijlen zeemijl te gaan in deze slotetappe naar Göteborg, Zweden. Het Turks/Amerikaanse team had 2 dagen, 8 uur en 34 minuten nodig om vanuit het Franse Lorient in Den Haag aan te komen voor de pit-stop. De voorsprong op Dongfeng Race Team in tweede positie bedroeg 26 zeemijl. Als het Team Alvimedica lukt dit vast te houden tot aan Göteborg, winnen ze als zesde van de zeven teams een etappe.

Toen Dongfeng-schipper enkele seconde na de finish de vraag kreeg hoe het voelde om in Den Haag te zijn, antwoordde hij: “We zoeken nog steeds de lijn, dus we weten niet of er overheen zijn.” Dat waren ze wel en nu is het wachten op MAPFRE, die om 03.26 uur een half uur van de finish waren. Team Brunel bereikte als vierde zijn thuishaven.
Volgens de laatste verwachtingen zullen de zeven boten aanstaande maandagmiddag in de Zweedse kustplaats finishen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: