150 zeiljachten aan de start van de YSY Ronde om Noord-Holland

YSY Ronde om Noord-HollandRuim 150 zeiljachten vertrokken vrijdagochtend 19 juni uit de haven van Muiden voor de 19de editie van de non stop zeilwedstrijd YSY Ronde om Noord-Holland. Met het vooruitzicht van meer uitdaging in het te zeilen parcours en de belofte van weerman Henk Huizinga dat de wind ook gedurende de nacht zou blijven staan kon deze Ronde ondanks de voorspelde buien bij voorbaat niet meer stuk.

De starts bij Muiden verliepen zonder problemen. De WNW wind met 15 knopen bij de eerste start trok aan tot 20 knopen uit het NW bij de laatste start. De SW klassen mochten na de start direct koers zetten naar Enkhuizen. Diegene die hoogte hielden waren in het voordeel door een serieuze windshift.

Dankzij het extra kruisrak voor de ORC boten, werden de velden wat uit elkaar getrokken en verliep de sluispassage uiterst rustig. Na de start bij Enkhuizen zette de vloot koers naar de boeironding bij Medemblik. Dit werd een mooi kruisrak waarbij menig boot een rifje moest steken. Bij de boeironding werden de deelnemers hartelijk toegezwaaid door de burgemeester van Medemblik, Frank Streng. Vanaf Medemblik zetten de zeilers koers naar de finish bij Kornwerderzand waar ze door de aantrekkende NW wind toch nog even moesten reven. Sommige zeilers namen de finish niet goed. Dat kwam ze op een protest te staan.

De sluispassage bij Kornwerd verliep ook zonder oponthoud. De laatste boot ging rond 00.00 uur het Wad op. In tegenstelling tot eerdere starters hadden zij de stroom mee. De wind draaide nog wat meer naar N waardoor het Wad tot aan de Texel stroom te bezeilen was.

Zaterdagochtend 2.59 uur kwam de eerste deelnemer over de finish bij IJmuiden. Om 7.45 was de helft van de deelnemers al binnen. De laatste uren op weg naar IJmuiden waren volgens de zeilers zwaar maar dankzij een stevige 4/5 Bf uit het NW, met in buien flinke uitschieters, een snel rak. Moe maar zeer tevreden melden de zeilers zich bij het regattaoffice in de feesttent op het terrein van Marina Seaport.

Om 14.00 uur gingen 120 zeilers de zee op om de Volvo Ocean Race deelnemers uit te zwaaien. Dit keer op een rondvaartboot welke de gemeente Velsen beschikbaar had gesteld. Ook de Johanna Louisa van de KNRM voer uit. Sommigen zeilers gingen met hun eigen boot.
Daarna ging iedereen naar de Ronde tent waar het weer een ouderwets gezellig was. Muziek, eten en de prijsuitreiking met verrassende winnaars en mooie prijzen.

Winnaars YSY Ronde om Noord-Holland 2015:
SW HOOG Charlotte Marc Eymael 16:32:41
SW LAAG Cygnus Lilian Houtenbos 16:16:43
SW SHORT HANDED Motion3 Dirk Bouma 16:20:40
ORC SHORT HANDED Xcentric Ripper John vd Starre 13:25:28
ORC 3/4 Broersbank Hendrik Jan Onnes 14:33:36
ORC 2 Push-up Jesse Mulder 15:01:50
ORC 1 Bart Desaunois 15:14:00

De voorlopige uitslag staat op: rnh.ysy.nl

Foto: start SW laag door Maarten van Waardenburg
Tekst: Renee Timmermans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: