Deltaweek kent ideale weerscondities bij start Zeelandwedstrijden

DeltaweekNa een nagenoeg windstille openingsdag van de 45e Deltaweek op vrijdag 26 juni 2015, waren de zeilomstandigheden op zaterdag 27 juni ideaal. De deelnemers genoten met volle teugen van prachtig zomerweer en nog belangrijker van de matige stabiele wind van 4 Beaufort uit noordwestelijke richting. Deze omstandigheden maakten het zeilen tot een feest en het dobberen van de openingsdag werd snel vergeten. De deelnemers kwamen aan het eind van de dag met blije gezichten terug in de haven van Zierkizee.

De uitslagen waren met name bij de Rond- en Platbodems in enkele gevallen verrassend. Schepen die normaal gesproken vóór in het veld eindigden, wisselden van plaats in het klassement. Zo moest in de R&P B-klasse de ‘Markiezin van Veere’, die vaak bovenin eindigt, genoegen nemen met een laatste plaats. En schipper van Duivendijk uit Tholen, in 2013 winnaar in het eindklassement van de R&P C-klasse, kwam met zijn schokker Droncke Oort niet verder dan een derde plaats. Maar de komende dagen zijn er nog genoeg mogelijkheden voor een revanche.

Het eerste weekend van de Deltaweek staat in het teken van de zogeheten Zeelandwedstrijden. Deze wedstrijden worden van oudsher georganiseerd vanuit de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas uit Rotterdam, een van de verenigingen onder de koepel van de Deltaweek. In dit eerste weekend van het tiendaagse zeilevenement kent de Deltaweek een maximaal aantal deelnemers: Dit jaar zo’n zeventig schepen verdeeld in de categorieën ORC/IRC 1 & 2, ORC 3 & 4, Rond- en Platbodems B & C, de J/22 eenheidsklasse en de ongemeten schepen. Daarnaast is er een aparte klassering voor de kwarttonners, die allen meevaren in het ORC 3 veld.

De ORC/IRC 1 & 2 voeren net zoals de J/22’s op-en-neer banen ten oosten van de Zeelandbrug. Het werd voor hen een lange dag. De ORC/IRC’s maakten in totaal drie starts, terwijl de J/22’s maar liefst vier maal aan de start verschenen. Voor de andere schepen waren er ten westen van de brug banen rond de betonning van 12 mijl voor de R&P klassen en 18 mijl voor de ORC 3 & 4 en de ongemeten schepen.

De volledige uitslagen staan vermeld op de website www.deltaweek.nl
De belangrijkste resultaten zijn:

ORC-1 : Fareast 28R, schipper Van der Velden uit Made.
IRC-1: Coin Coin (43 GTS), schipper De Voogd uit Rotterdam.
ORC-2: Vindio, (Grand Soleil 37 BC), schipper De Ridder uit Oss.
IRC-2: Raging Bull (J-88), schipper Van der Werf uit Made.
ORC-3 : White Hawk (First 31.7), schipper Hiemstra uit Amersfoort.
ORC-4: Furie (Sprinta), schipper Hoefsloot uit Ede tevens winnaar van de kwarttonners.
R&P-B: Silveren Maen (zeeschouw), schipper Feddes uit Utrecht.
R&P-C: Swarte Paerel hoogaars), schipper Rijk uit ’s Heer Arendskerke.
J/22: Histos-Jr, schipper Nijhuis uit Utrecht.
Ongemeten: Bloeb 2 (Comet 8.50), schipper Koenen uit Veghel.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: