Louis Balcaen overtreft zichzelf

Louis BalcaenGeboren in een bevoorrecht milieu lijkt het erop alsof er voor hem alleen maar kansen gecreëerd worden, makkelijke mogelijkheden. Niets is minder waar want er is nu éénmaal het leven… en het leven is zoals een upwind-downwind wedstrijd; de ene helft gaat het je vòòr de wind, de andere helft zit je af te zien. Dit is het verhaal van een jongen die, bijna geveld door kanker, terug rechtstaat en vecht. Vecht voor erkenning, voor eigenwaarde, voor geloof in zichzelf én in zijn lichaam. Dit is het verhaal van Louis Balcaen.

Louis werd op 16 jarige leeftijd getroffen door lymfeklierkanker en schoot er bijna zijn jonge leven bij in. Na 1, 5 jaar behandelen en 8 chemokuren overwon hij de ziekte. Zijn lichaam compleet verzwakt en psychisch een wrak voelde hij zich fysiek inferieur aan andere mensen. In zijn hoofd bleef hij een broze kankerpatiënt. Meedoen met de Volvo Ocean Race was een onbereikbare droom. Bij de start in Alicante gaat die langgekoesterde droom toch in vervulling.

Het interview
Met een sérieux die niet bij zijn leeftijd past hoort hij onze vragen aan. Gèèn blabla. Oprecht en bescheiden deelt Louis na 9 maanden op zee zijn meest intense ervaringen met ons in Göteborg (SWE).

"Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom ik er in 's hemelsnaam aan begonnen ben. Het slaaptekort is hels. Je kan je niet inbeelden hoe het voelt om na een uurtje slapen opgeroepen te worden, in je natte en koude kleren te kruipen en enkele minuten later in het pikdonker een loodzwaar zeil te hijsen."

"Ik heb onder extreme stress leren doorzetten, hard werken, communiceren en leren beslissingen nemen. Als je negen maanden lang aan topsport doet op enkele vierkante meters met acht mensen, leer je om om te gaan met anderen. Ik ben verdraagzamer geworden. Ik heb geleerd om fouten toe te geven en om problemen op te lossen, om eerlijk in dialoog te gaan. In feite kreeg ik de best mogelijke cursus people management."

"De hoogtepunten waren ongetwijfeld de twee overwinningen in Abu d’habi en Lissabon, en de ronding van Kaap Hoorn. Op de Zuidelijke Oceaan was het heel mooi zeilen, lange golven, veel snelheid, veel adrenaline. Je staat aan het roer en het blijft kippenvel geven hoe de boot van die machtige golven surft, als zeiler is dat hèt ultieme."

"De moeilijkste momenten speelde zich af tussen China en Auckland. We hebben toen slecht gezeild en werden slechts vijfde nadat we 100 mijl voorsprong verloren op de ganse vloot. We lagen gewoon in de Doldrums geparkeerd. Mentaal was dat heel zwaar. Achteraf bekeken hebben we daar ook heel wat punten verloren. Toen ons voorzeil scheurde bij de ronding van Kaap Hoorn was ook een zeer moeilijk moment. Iedereen was vermoeid, iedereen was nat en koud. Dan merk je wel dat er heel veel spanning ontstaat. Dat was niet gemakkelijk."

"De aankomst in Brazilië en Scheveningen was onvergetelijk. De sfeer, de mensen. Ongelooflijk. In Scheveningen hebben we wel minder kunnen genieten omdat we er maar zo kort waren. Ook Auckland was spectaculair."

Wat nu?
Een tweede Volvo Ocean Race ziet Louis zeker zitten, al is uitrusten en bekomen van de huidige race nu wel prioritair.

Louis wil zijn ervaringen nu vooral gebruiken om de zeilsport in België beter op de kaart te zetten onder andere via lezingen. Hij vindt het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor de zeilsport.

Zijn eerstvolgende wedstrijd is de Copa Del Rey in Palma De Mallorca Spanje, samen met Jens Dolmer. Daarna staat nog niets vast.

We zijn onder de indruk van zijn sterke getuigenis. Bedankt voor dit onthullende gesprek Louis en een dikke proficiat!

Foto © eTech media / Kathleen Rutten

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: