Druk opgevoerd voor sprintetappe naar Lorient

sprintetappe naar LorientMorgen lijnen de 7 boten in de Volvo Ocean Race op voor de havenrace van Lissabon, Portugal. De druk is hoog met 2 teams op gelijke aantal punten in het totaalklassement van de Volvo Ocean Race Trophy. In dat geval telt immers het eindresultaat in de serie havenraces. Zondag begint de voltallige vloot aan de sprintetappe van 647 zeemijl richting het Franse Lorient.

“Het is allemaal aan de wind, dus we zullen vaak overstag moeten”, voorspelt Bouwe Bekking (Deventer), schipper van het Nederlandse Team Brunel. “We weten inmiddels dat als de boten die koers varen, de verschillen heel klein zijn. Ik verwacht dus een enorme close finish.” Deze kortste etappe van de race zal naar verwachting 3 tot 4 dagen duren.

“Na de start gaan we aan de wind langs de Portugese en vervolgens de noordwestelijke Spaanse kust met Kaap Finisterre”, beschrijft Bekking het eerste deel van het parcours. “Daarna is het rechtsaf richting Lorient, maar we hebben voortdurend de wind op de kop.”

Volgens Jean-Luc Nélias (FRA), navigator van MAPFRE, kunnen er rond Finisterre enkele valkuilen zitten. “Op dit moment voorspellen de weermodellen voor daar 40 knopen. Dat wordt niet echt leuk. Het nadeel is tevens dat we minder tijd hebben om eventuele fouten goed te maken.” Over de weersystemen zegt hij: “Vanaf de Ierse en Britse eilanden komt een hogedruksysteem opzetten. We krijgen daarom de hele weg met noordwestenwind te maken. We zullen aan de wind zigzaggen totdat we Quiberon, zuid-Bretagne en Lorient bereiken. Oftewel, veel overstagmanoeuvres, stacking (verplaatsbaar gewicht naar de andere kant brengen) en verdedigen tussen de boten onderling.”

Na de juryuitspraak van eerder deze week heeft klassementsleider Abu Dhabi Ocean Racing 2 boten in de gaten te houden: Team Brunel en Dongfeng Race Team. Het verschil is slechts 6 punten. Doordat het Chinese team van Charles Caudrelier een strafpunt kreeg voor het breken van de regels in de zevende etappe, staat Team Brunel nu tweede in het algemeen klassement. Door de hogere rangschikking in de serie havenraces schoven Bekking en zijn mannen voorbij Dongfeng.

Bekking: “De komende etappe wordt erg belangrijk. Als we Abu Dhabi en Dongfeng kunnen verslaan, wordt de slotrace naar Göteborg ineens heel erg spannend. Wij gaan in ieder geval gas geven.”

Caudrelier legde het oordeel van de jury afgelopen woensdag snel naast zich neer: “We moeten vooruit kijken. We wonnen de zesde etappe en in de laatste gingen we een lange tijd aan kop. Dat geeft ons veel vertrouwen in ons kunnen. In de 2 laatste etappes kan er nog van alles met Abu Dhabi gebeuren, dus we houden zicht op de kans om ze te verslaan. Natuurlijk doet Team Brunel nu ook mee voor de eindzege, wat het voor Abu Dhabi net zo gecompliceerd maakt als voor ons. Wie zal straks wie verdedigen?”

MAPFRE bevindt zich in hetzelfde schuitje na de door de jury toegekende strafpunt. Het Spaanse team zakte daardoor naar de vijfde plaats, achter Team Alvimedica.

De start van de voorlaatste etappe staat zondag om 15 uur Nederlandse tijd gepland. Morgen vindt eerst op hetzelfde tijdstip de havenrace plaats, de achtste van de 10 in totaal.

Volvo Ocean Race Festival Den Haag
Op 18, 19 en 20 juni doet de Volvo Ocean Race, Den Haag aan. Tijdens deze laatste zogenaamde pit stop wordt een groot festival in de haven van Scheveningen georganiseerd. De zeven Volvo Ocean 65's komen in de haven bij het Zuiderstrandtheater te liggen, het ‘kloppend hart' van alle gratis activiteiten. Bezoekers worden getrakteerd op het van dichtbij meemaken van dit extreme avontuur. Het Volvo Ocean Race Festival is gratis toegankelijk, echter voor de concerten van Anouk, Di-rect, Golden Earring, Typhoon, Gers Pardoel, Nielson en Miss Montreal op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni is een toegangskaartje (twv €25,-) verreist. Meer info op www.volvooceanracefestival.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: