Quant 23: de eerste foiling kielboot

  • Author: Ice
    Date: ma, 08/06/2015 - 21:35
    Tags:

Quant 23Middels een persbericht stelt Dynamic Stability System (DSS) de Quant 23 voor welke na haar eerste zeiltesten op de Solent (GBR) de eerste foiling kielboot mag genoemd worden.

Ontwerper Hugh Welbourn heeft meer dan 10 jaar gespendeerd aan het ontwikkelen van het Dynamic Stability System. Dit systeem voorziet een intrekbare hydrofoil aan lij van een zeilboot met vaste kiel. Deze foil voorziet een verticale lift naar loef die het oprichtend vermogen vergroot die tot nu toe enkel kon worden bereikt met een zwenkkiel, meer gewicht aan loef of een grotere bulb onderaan de kiel.

DSS foils zijn al langer bekend op boten zoals de multiple Rolex Sydney Hobart winnaar Wild Oats XI en nog vele andere racers. Doch is het laatst DSS ontwerp in staat om in combinatie van een T-foil roer de romp van de Quant 23 volledig en stabiel uit het water te krijgen.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: