Quant 23: de eerste foiling kielboot

  • Author: Ice
    Date: ma, 08/06/2015 - 21:35
    Tags:

Quant 23Middels een persbericht stelt Dynamic Stability System (DSS) de Quant 23 voor welke na haar eerste zeiltesten op de Solent (GBR) de eerste foiling kielboot mag genoemd worden.

Ontwerper Hugh Welbourn heeft meer dan 10 jaar gespendeerd aan het ontwikkelen van het Dynamic Stability System. Dit systeem voorziet een intrekbare hydrofoil aan lij van een zeilboot met vaste kiel. Deze foil voorziet een verticale lift naar loef die het oprichtend vermogen vergroot die tot nu toe enkel kon worden bereikt met een zwenkkiel, meer gewicht aan loef of een grotere bulb onderaan de kiel.

DSS foils zijn al langer bekend op boten zoals de multiple Rolex Sydney Hobart winnaar Wild Oats XI en nog vele andere racers. Doch is het laatst DSS ontwerp in staat om in combinatie van een T-foil roer de romp van de Quant 23 volledig en stabiel uit het water te krijgen.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: