Team SCA aan de leiding na eerste dag achtste etappe

Team SCATeam SCA gaat aan kop na de eerste dag van de achtste etappe van Lissabon naar het Franse Lorient. Schipper Sam Davies (GBR) en haar vrouwelijke bemanning laten er geen gras over groeien. De topzeilsters willen in de 2 finale sprintetappes de wereld laten zien wat ze waard zijn.

Het Nederlandse Team Brunel leidde de 7 boten sterke vloot Lissabon uit, waarna de eerste oost/west split zich aftekende. MAPFRE, met Team Brunel varend in de westelijke groep verder op zee, nam rond 20:30u Benelux tijd de leiding over. Ondertussen zochten Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, en Team Vestas Wind hun geluk onder de kust in de oostelijke groep. De verschillen bleven klein.

De nacht kende lastige omstandigheden met variabel weer en onweersbuien. Team Vestas Wind ging van de laatste naar de eerste positie, met Team SCA in zijn kielzog. De vrouwen zetten echter verder koers naar de Portugese kust en namen zo later in de ochtend de leiding over. Team Vestas Wind kwam vanmorgen rond 7 uur in een grote onweersbui terecht en zakte naar inmiddels de zesde plek terug. Dat is ruim 2 zeemijl achter Team Brunel.

MAPFRE vaart momenteel in tweede positie op ruim 6 nm achterstand. Het gat met klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt 0,3 nm. Dat is slecht nieuws voor Team Brunel, want de Nederlandse boot moet Abu Dhabi Ocean Racing in deze etappe verslaan om zicht te houden op de eindzege.

Datzelfde geldt voor Dongfeng Race Team, dat net als Team Brunel 6 punten moet goedmaken. De Chinese Volvo Ocean 65 vaart echter sinds gisteravond laat op de laatste plaats. Schipper Charles Caudrelier en zijn mannen moesten een kleine reparatie aan de Code Zero uitvoeren, nadat het voorzeil achter de spreaders was blijven hangen.

Ofschoon de condities op dit moment licht zijn, wacht de vloot vanaf Kaap Finisterre ruige omstandigheden. De boten zullen naar verwachting morgen dit noordwestelijke punt van Spanje passeren, waarna de beruchte Golf van Biskaje tussen Spanje en Frankrijk het volgende obstakel wordt. Met windkracht 6 tot 7 op de neus wordt het daar opkruisen richting de finish in Lorient. Dat betekent afzien en doorbijten. De verwachte aankomsttijd is donderdagmorgen in de vroege uurtjes.

Bouwe Bekking geëerd in Lorient
Hoewel de race in Lorient nog niet ten einde is, wacht Team Brunel-schipper in Frankrijk alvast een eerste erkenning. De Hoornse Loco-burgemeester Ben Tap eert op 10 juni tijdens de Volvo Ocean Race stopover in Lorient, het Nederlandse Team Brunel voor het ronden van Kaap Hoorn. Bouwe Bekking ontvangt dan het officiële beeld van de Kaap Hoorn Vaarders, wat een erkenning is voor het trotseren van deze ruige kaap. Deze overhandiging valt midden in het feestjaar ‘Kaap Hoorn 400’, ter viering van het feit dat de kaap 400 jaar geleden naar de thuishaven van de Hoornse schipper Willem Schouten werd vernoemd.

Het eren van Kaap Hoornvaarders begon in 1933 in St. Malo, Bretagnemet de oprichting van Amicale des Capitaines au Long Cours Cap Horniers. Daarna ontstonden er ook andere verenigingen, zoals de Stichting Nederlandse Kaap Hoornvaarders. Ieder jaar eert deze stichting tijdens een ceremonie de schippers en bemanningsleden die Kaap Hoorn hebben gerond volgens hun officiële richtlijnen. Een van de richtlijnen is dat ze onder Nederlandse vlag moeten varen. Team Brunel voldoet daaraan. Later dit jaar volgt een feestelijke ceremonie in de Oosterkerk, een schipperskerk, in Hoorn waar de bemanningsleden worden geëerd.

Holland Paviljoen en het Strandbeest
De gemeenten Hoorn, Medemblik en Enkhuizen promoten tijdens de stopover in Lorient de havens van deze historische steden. Dat doen zij met een stand in het Holland Paviljoen. Het Holland Paviljoen is een initiatief van de Nederlandse ambassade in Parijs, ter promotie van de Nederlandse maritieme cultuur. Bretagne en Nederland delen de passie voor de zee en watersport.

Kunstenaar Theo Jansen presenteert vanaf 12 juni in Lorient zijn Strandbeest aan het publiek. Deze uit Den Haag afkomstige creatie van gele, plastic buizen ‘loopt op de wind’ en heeft net als de zeezeilers geleerd de elementen te trotseren.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: