Swan 45 Worlds 2015

Swan 45 Worlds 2015Wie is er wereldkampioen geworden en hoe brachten de Nederlandse boten er vanaf? Het was in ieder geval close racing en aan de kant werden er hier en daar wel wat grappen uitgehaald. Een occasionele aanvaring met uiteraard de daaropvolgende protesten. Wie moest er verdedigen en wie moest er aanvallen? En Vinga (ex Hawkeye) vaarde met 3 grootzeilen.

4 teams met kans op de wereld tittel
Tot op de laatste dag konden er 4 boten nog wereldkampioen worden. De strijd werd gestreden tussen de zeer sterk varende Motions, de viervoudig wereldkampioen Early Bird, No Limits die best wat had gespendeerd om de boot optimaal in orde te krijgen voor de Worlds en Van Uden die eigenlijk voor de 3de plek gingen.

5, 6 en 7
Vervolgens had je de Schotten Eala of Rhu, Jan De Kraker met K-Force en de locals Tala. K-Force en Eala of Rhu maakten beide kans op de 5de plek daar er maar 1 punt verschil zat tussen beide teams en Tala wou toch nog graag eens laten zien dat ze het water kenden.

En er moet iemand laatst zijn eh...?
Het Duitse Vinga had op dag 1 hun 3DL grootzeil gescheurd, op dag 2 hun delivery 3DL grootzeil gescheurd en op dag 3 een 3Di grootzeil van Early Bird gekocht (wat nu nog leeft). 3 mains op 1 wk is voor Duitse standaards een goed gemiddelde denk ik dan maar.

De uitslag
Van Uden van de stichting Benodet wordt wereldkampioen tegen al hun verwachtingen in. En Harm besef je een beetje dat je wereldkampioen bent geworden?
Harm: "Eigenlijk nog niet. We kwamen eigenlijk naar hier om top 3 te varen en dan eerder de 3de of 4de plek want ik dacht dat Early Bird en No Limits out of our reach waren, maar..." (En hij wrijft glimlachend met zijn hand over zijn hoofd). (Nu, eh… lichtjes euforisch) "We zijn gewoon wereldkampioen geworden man!"

No Limits van RW Bol wordt knap 2de voor Motions van Lennard Van Oeveren die lang aan de leiding heeft gestaan qua punten. Jammer zegt Lennard, als er geen aftrek had geweest hadden we 2de geweest. Maar 3 Nederlandse boten in de top 3 is niet slecht eh? En ik verbeter hem door lachend te zeggen: 4 Nederlandse boten in de top 5 bedoel je zeker.

Wist je dat
- Early bird 4 sterren op haar giek heeft? 1 voor elke wereld tittel.
- Dat het team van No Limits niet alleen dezelfde schoenen hebben, maar dat er op de tong van de rechtse schoen NED staat en op de linkse 8888?
- De boot die gewonnen heeft een applaus krijgt als ze binnen vaart van de andere teams?
- Dat gin-tonic uit een gouden Cup anders smaakt?
- Dat het heerschappij van de Nederlanders weer een feit is geworden.
- Dat de boot Van Uden (onder de naam Nintaka) reeds wereldkampioen geweest is?
- We volgend jaar weer mee doen.

Swan 45 Worlds top 3 uitslag:
1- Swan 45 – vanUDEN – Stichting Benodet
2- Swan 45 – No Limits – RW Bol
3- Swan 45 – motions – Lennard van Oeveren

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: