EK Laser: Ontknoping selectiestrijd Heiner versus Van Schaardenburg

EK LaserVan zondag 19 juli t/m vrijdag 24 juli vindt in Aarhus (DEN) het Europees Kampioenschap Laser plaats. Voor Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg staat veel op het spel: op dit EK wordt besloten wie de nationale selectie wint en dus Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio, mits ook aan de NOC*NSF eisen is voldaan.

Ontknoping nationale selectiestrijd Heiner – Van Schaardenburg
Van Schaardenburg en Heiner zijn al lange tijd in de onderlinge strijd om de nationale selectie verwikkeld. Op dit EK in Aarhus gaat het besluit eindelijk vallen: los van het voldoen aan de NOC*NSF eisen: wie mag Nederland in de Laserklasse vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Rio 2016? Omdat deze strijd op voorgaande evenementen nog steeds niet was beslecht, en omdat het Watersportverbond alle nationale selecties vóór het Testevent in Rio (augustus 2015) afgerond wil hebben is een puntensysteem in werking gezet: degene die het best opgetelde resultaat heeft van zowel het WK in Canada (begin juli) als dit EK in Denemarken wint de nationale selectie.

Heiner begint op 2-0 punten voorsprong
Om voor puntentoekenning in aanmerking te komen geldt een klassering bij de eerste 20. Waarbij een 20e plek 1 punt oplevert, en een 1e plek 20 punten. Een omgekeerde telling dus, om extreme resultaten te elimineren (bijvoorbeeld door pech of blessure) en de strijd objectief en fair te kunnen houden. Heiner werd op het WK in Canada 19e, wat hem twee punten oplevert. Van Schaardenburg plaatste zich niet bij de eerste 20 en staat aan de start van dit EK op nul punten. Maar er kan nog veel gebeuren op dit EK, waar eerst nog zes dagen gezeild moet worden.

Eisen NOC*NSF
Mocht Heiner de selectiestrijd winnen, dan heeft hij direct een ticket naar Rio te pakken. Door het behalen van zijn wereldtitel in september 2014 voldeed hij aan de NOC*NSF eisen: 1x een klassering in de top 3 of 2x een top 8 in daarvoor aangewezen evenementen. Exacte criteria worden per evenement vastgesteld, afhankelijk van de sterkte van het deelnemersveld.

Rutger van Schaardenburg heeft al een ‘halve nominatie’ op zak: op de Sailing World Cup in Hyères, april 2015, werd Van Schaardenburg vijfde.

Op basis van de voorlopige deelnemerslijst van dit EK is een plek bij de top 4-landen nodig voor een halve kwalificatie.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: