Feest in Saint Malo: Zwerver winnaar Zeilrace & Rally 2015

Saint MaloEen groot succes. De feestzaal en binnentuin van Hotel Chateaubriand in het historische stadscentrum van Saint Malo werd afgelopen vrijdagavond bevolkt door ruim 80 zeilers en hun nagereisde vrienden en familieleden. Een perfecte locatie voor een feestelijk diner en de bekendmaking van de uitslag van Zeilrace & Rally 2015.

De aanwezigen genoten van lopend buffet met lokale lekkernijen met vis schaal- en schelpdieren en chateaubriand. De hotelier en zijn personeel moest hard werken om de enorme dorst en eetlust van zijn gasten te stillen.

Voorzitter Pieter van den Eijnden heette de aanwezigen welkom en feliciteerde de zeilers met het succesvol volbrengen van de toer- of wedstrijd. Hij wees er op dat niet alle deelnemers aan de zeil- en toertocht de eindbestemming hebben weten te bereiken. De schippers en bemanningen van deze schepen zijn vol goede moed gestart, maar hebben onderweg door pech of tegenslag een vervelend besluit moeten nemen. Dat getuigt van verantwoord gedrag en goed zeemanschap. Iets wat de ZRR aanmoedigt en wat zelfs in haar statuten staat. Hij vroeg -en kreeg- een daverend applaus voor de uitvallers. Wij hopen dat deze zeilers zich herpakken en de volgende Editie van Zeilrace & Rally succesvol zullen uitzeilen.

In de break tussen twee gangen vroeg Wytse Bouma aandacht voor de sponsoren van Zeilrace & Rally: Vrolijk Watersport, Hagoort Sails, Van Vliet Zeilmakerij, Stentec Navigatie, Ocean Sat, Schuttelaar & Partners, True Heading, Aqua Planning en Demarage Zeilschool. Zonder hun steun en bijdrage had ZRR 2015 niet kunnen plaatsvinden. Ook voor de sponsoren klonk een daverend applaus.

Daarna was het aan wedstrijdcommissaris Floris Ingen Housz om de uitslag van Zeilrace & Rally 2015 bekend te maken. In de Rally-klasse bleek Goodwin winnaar van de line-honours en Spirit winnaar van de Rally 1 klasse (grote schepen). In Rally 2 maakte de schipper van Xenia bekend, nadat hem al een fles champagne als winnaar was aangeboden, dat er een bug in de door hem opgegeven rust-uren in zijn wedstrijdverklaring had gezeten. Dit leidde tot een uitermate sportief gebaar, waarbij Xenia haar fles ten overstaand van de luid applaudisserende zaal overhandigde aan Desperado.

Hotel ChateaubriandHotel Chateaubriand

Voor de formele prijsuitreiking van ZRR 2015, later dit najaar, zal een definitieve herberekening worden gemaakt op basis van de juiste opgaven.

De wedstrijd leverde dit jaar, vooral in ORC 1 een felle strijd op, waarbij de koppositie enkele malen wisselde en schepen soms vrijwel boord aan boord slag leverden. Op de finish won de snel zeilende Moving Intelligence de line-honours. Op de hielen gezeten door Letitigo3, winnaar van ORC 1, en Missing Link, die op gecorrigeerde tijd 2 minuten achter Letitgo3 eindigde. Bijna ‘to-close-to-call’.

In ORC 2 en 3 werd Beluga winnaar, gevolgd door Broersbank en Jazara.

Grote verassing en winnaar echter van ZRR 2015 werd de Zwerver, gezeild door schipper Peter de Weerd en co-schipper Laurens van Helsdingen. Zij wonnen niet alleen de Dual Handed klasse, maar bleken op gecorrigeerde tijd ook overall winnaar van de wedstrijd. Glunderend namen beide zeilers hun fles champagne en een DSC handheld-marifoon aangeboden door True Heading in ontvangst.

Na het hoofdgerecht maakte Wytse Bouma de nominaties bekend voor de prijzen in de ‘overige categorieën’. Winnaar van de meest strijdlustige zeiler werd Missing Link, de aanmoedigingsprijs voor Doorzetters ging naar de Push-Up. De prijs werd in ontvangst genomen door de licht blozende vriendinnen van de zeilende mannen. Zij hadden zich echte doorzetters betoond door zich onderweg naar Saint Malo manmoedig door de Franse boerenopstand heen te slaan en urenlange vertraging te trotseren. Hendrik Jan Onnes/Broersbank nam de ‘houtje-touwtje-bokaal’ voor de aangekomen zeiler met meeste schade/meeste noodreparaties in ontvangst. Zelf bleek Hendrik Jan ook licht beschadigd bij een val aan dek waardoor zijn linkerbeen een blauwe plek van zeker een halve meter vertoonde. Gelukkig kon Hendrik Jan er weer om lachen (en droeg hij vanwege de feestavond een lange broek). Nominaties waren er verder voor Jazara (Held van het Veld), Hinde, Spirit en Kokkopelli (mooiste foto en films), sportiefste deelnemers (Xenia en Desperado), minst verregende boot (Goodwin), meest verregende boot (Push-Up, Zwerver, Blue Jane), langste omweg en langste rustpauze (Blue Jane: 2 dagen Cowes), taaie rakker bokaal (Scherazade).

En last but not least was er de Rode Lantaarn nominatie voor Bon Vivant. Dit schip wist niet alleen als laatste aan te melden voor de keuring (23.00 uur vrijdagavond 17/7), als laatste te starten, maar ook als laatste te finishen (vrijdagmorgen 24/7 om 5.00 uur).

Glimmend van plezier nam de bemanning de prijs, een Sailsimulator van Stentec, in ontvangst. Onderweg was veel tijd gaan zitten in het vangen en consumeren van makrelen. De aangevlogen postduif was afgezet in Calais en men had regelmatig een stukje voor de boot uit gezwommen, zo verklaarde schipper Nico en zijn Janet. De Bon Vivant had erg genoten van de tocht en ook van de hartelijke ontvangst, die haar in Saint Malo ten deel was gevallen.

Het was al ver na 23.00 uur toen Pieter van der Eijnden de zeer geslaagde avond in Chateaubriand afsloot. Waarna een deel van de aanwezigen de festiviteiten elders in Saint Malo nog tot ver in de kleine uurtjes doorzette…

Tekst en foto: Wytse Bouma

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: