Deltaweek maakt zich op voor laatste weekend

Archambault 31 Rakker A31De doordeweeks zeilers zijn vandaag aangekomen in Colijnspaat, de laatste haven van de Deltaweek. Ze kunnen terugzien op een heerlijke week zeilen op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er was altijd zon en belangrijker, ook de wind liet het nooit volledig afweten. Dus gezeild kon er worden. Het deelnemersveld was na het eerste weekend goed uitgedund.

Op de maandag voeren de Rond- en Platbodems nog mee vanuit Zierikzee richting Bruinisse, maar eenmaal op de Grevelingen resteerden slechts een beperkt aantal ORC deelnemers (in de ORC 2 en 4) en enkele ongemeten schepen.

Helaas geen Belgische CR gemeten boten
Ondanks het feit dat de Deltaweek de races had opengesteld voor CR schepen, meldden zich helaas geen Belgische zeilvrienden voor dit prachtige zeilevenement naast de deur.

Niettemin gingen de kleine groep zeilers dagelijks de sportieve strijd met elkaar aan gericht op het weekklassement. Eigenlijk was er al na een paar dagen zicht op uitkomst. Bij de ORC 2 probeerde Aad de Ruyter met zijn t.t. Soeticheyt (een ILC30/ ontwerp van Judel & Vrolijk) wel zijn directe rivaal de Rakker (een Archambault 31) van Kees Keetels voor te blijven, maar dat lukte hem alleen op de donderdag. In de ORC 4 werd Ben Hoefsloot uit Ede ongeslagen eindwinnaar. Hij ging strijd met zijn Furie (een Sprinta) iedere dag de strijd aan zonder hulp van verdere bemanning.

Veronicarace en Zeeuws kampioenschap
Morgen is het voor de ORC 1, 2 en 3 klassen tijd voor de Veronicarace, een wedstrijd buitengaats rond de betonning op de Noordzee met start en finish op Neeltje Jans. De voorbereidingen beginnen vanavond al, want de deelnemers krijgen een inspectie over de veiligheidsmiddelen aan boord van hun schip. We zien het aantal deelnemers dan weer groeien tot 15 schepen voor de Veronicarace. Ongeveer een gelijk aantal blijft in de overige categorieën op de Oosterschelde voor de kust van Colijnsplaat. Zondag vaart iedereen weer op de Oosterschelde, voor een deel op-en-neer-banen en anders een baan rond de betonning. Over de twee Deltaweek weekenden wordt voor de ORC deelnemers een eindklassering opgemaakt. Als noviteit mogen de winnaars daarvan zich Zeeuws Kampioen noemen.

Foto: Anusjka Martens, Fotografie Objectivo

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: