Nederlanders strijden tijdens WK Laser om het ticket naar Rio

Laser zeilenGisteren startte de Nederlandse kernploegzeilers Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner, samen met Talentploeg zeiler Yuri Hummel, het Wereldkampioenschap Laser in Kingston (CAN). Een cruciaal toernooi voor Heiner en Van Schaardenburg. Beide Nederlanders horen bij de absolute wereldtop en strijden onderling om dat ene exclusieve ticket voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Winnaar is degene met het beste opgetelde resultaat van dit WK en het EK, later deze maand in Denemarken.

Strijd om nationale selectie wordt deze maand besloten
Van alle acht klassen waarin de Delta Lloyd Kernploeg mee wil doen aan de Olympische Spelen is alleen in de Laser-klasse de strijd om de nationale selectie nog niet beslecht. Van Schaardenburg en Heiner beginnen aan de start van dit WK weer met de teller op ‘nul’.

Lange aanloop
Van Schaardenburg werd in augustus 2014 tweede op het olympische testevent in Rio en stond derhalve met 1-0 voor in de strijd om de nationale selectie. Nicholas Heiner verraste vriend en vijand door nog geen maand later wereldkampioen te worden, waardoor Heiner zijn rivaal belette de klus af te maken. Dit voorjaar in Palma de Mallorca deed Heiner hetzelfde. Met een derde plaats brak Heiner de selectiestrijd helemaal open en zette de teller op nul.

Eigen coaches in de laatste maanden
Van Schaardenburg wordt de laatste maanden begeleid door de Nieuw Zeelandse coach Dan Slater, die al langere tijd bij het gehele Laserprogramma betrokken was. Heiner wordt sinds het WK 2014 begeleid door Steven le Fèvre. Serge Kats, Topsportmanager: “Beide zeilers behoren tot de absolute wereldtop, en hebben dit ieder op hun eigen manier bereikt. Om voor beiden een maximale prestatie-omgeving te kunnen neerzetten, afgestemd op een ieders persoonlijke behoeften, is besloten voor een aparte begeleiding in de laatste maanden, in aanloop naar de nationale selectie.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: