Veronicarace met start en finish onder spinnaker

Wemeldinges van Rinus de JongeDe Veronicarace op zee, onderdeel van de Deltaweek, had dit jaar wel een heel bijzonder verloop. Als gevolg van de wisselende windomstandigheden werd er zowel gestart als gefinisht onder spinnaker. Direct bij de start om 08.00 uur stond er een zwakke zuidoostelijke wind van nog geen 8 knopen, wat leidde tot een start onder spinnaker, niet gebruikelijk, maar in dit geval onvermijdelijk.

Gaandeweg de race varieerde de wind regelmatig van richting en kracht: soms volledig windstil en soms aanwakkerend tot 20 knopen.

Bij terugkomst van de deelnemers aan het begin van de middag was de wind dusdanig gedraaid dat er onder spinnaker kon worden gefinisht. Voor de finishploeg een vreemde gewaarwording om de deelnemers weer met hun voordewindse zeilen terug te zien keren.

Het deelnemersveld was vandaag net als in het eerste weekend aangevuld met de nodige ORC/IRC zeilers. De ORC/IRC 1 & 2 schepen kregen bij de start vanaf het westelijk havenhoofd van Neeltje Jans een baan opgegeven die via de Oude Roompot, en de Geul van de Banjaard naar de Ooster als verste boei leidde. De terugkeer was via het Westgat.

De snelst gevaren tijd over deze 42 mijl lange baan werd opgetekend door de Anne Mazurka van Evert van de Zande uit Zierikzee. Hoewel in tijd de snelste, was hij toch geen winnaar in zijn klasse, de ORC 2. Die ging naar de Wemeldinges van Rinus de Jonge uit Wemeldinge. De Rakker van Cees Keetels uit Teteringen, die de hele week in de voorste geledingen heeft meegevaren op de Oosterschelde en de Grevelingen en daarmee het midweekklassement op zijn naam schreef, kwam vandaag op zee met andere concurrenten niet verder dan een eervolle zesde plaats. Bij de ORC 1 bestond het veld uit drie schepen en werd de Junique, een J-122, van C. Revelman en P. Bakker uit Klaaswaal winnaar. Het aantal schepen dat onder IRC 1 & 2 meedeed, was beperkt tot drie.

De ORC 3 had een iets kortere, zuidelijke baan van 35 mijl. De Beau Bateau, een First 300, van Henk van Zweden uit Middelburg was daar zijn drie tegenstanders te snel af.

De ORC 4 en de ongemeten jachten bleven binnengaats en voeren een baan rond de tonnen voor de kust van Colijnsplaat, de laatste haven van het Deltaweekcircuit.

Foto: De Wemeldinges van Rinus de Jonge, winnaar van de Veronicarace in de ORC 2. (Anusjka Martens, Fotografie Objectivo).

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: