Gebroeders Gibbs winnen Europees Kampioenschap Sharpie

Europees Kampioenschap SharpieAfgelopen week is op de Noordzee, voor de kust van Brancaster Staithe, het 52ste Europees Kampioenschap Sharpie verzeild. Met 48 deelnemende schepen uit 4 landen, was het voor de 84 jaar oude klasse, een sterk bezet kampioenschap. De organisatie was in handen van de Brancaster Staithe Sailing Club.

Door het zeer sterke getij en de baai die moest worden doorkruist voordat de zeilers op zee waren, was er dagelijks maar een beperkte tijd waarin er wedstrijden gezeild kon worden. Alle verwachte favorieten gaven thuis tijdens het kampioenschap.

Op zondag konden er twee races worden gevaren met een toenemende wind. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Jan Pieter Braam, de tweede race door regerend kampioen Daan Versteeg. Aan het eind van de tweede race werden de omstandigheden op zee onstuimig, waardoor meerdere boten omsloegen en er zelfs twee personen van boord zijn gehaald, die door de kou waren bevat. Na een korte medische check, konden zij gelukkig het kampioenschap hervatten.

Op zowel maandag (te harde wind) als dinsdag (te veel draaiingen) werden er geen geldige wedstrijden gevaren, waardoor de druk vol op de organisatie kwam te staan om toch nog een volledig kampioenschap te varen. Op woensdag moest er worden gezeild, maar onder lastige omstandigheden van golven van 3 tot 5 meter, sterke stroming en weinig wind. Toch lukte het om twee manches te zeilen, waarvan de eerste werd gewonnen door meervoudig kampioen Tom Weller en de tweede door Chris Gibbs.

Op de laatste dag van het kampioenschap ging de strijd tussen de gebroeders Gibbs en Jan-Pieter Braam zeilend met Ton van Berkel. Braam schakelde zichzelf uit met een zwarte vlag diskwalificatie, waardoor de titel naar de Chris en Tim Gibbs ging. De vijfde race werd knap gewonnen door Frank Steeneken.

De uiteindelijke uitslag zag een vierde Europese titel voor Chris en Tim Gibbs uit Engeland, zilver voor Jan-Pieter Braam en Ton van Berkel, Brons voor Daan Versteeg en Arnold Mulderij. Vierde Patrick van Raalte, vijfde Tom Weller, zesde Peter Jonker en negende Frank Steeneken.

De Nederlandse Sharpiezeilers kunnen zich over vier weken meten tijdens het ONK in Sneek, samen met de Randmeer en G2 klasse. 2016 belooft voor de Sharpiezeilers een druk jaar te worden, met een Europees Kampioenschap in Torreira in Portugal, deelname aan de Vintage Yachting Games en de viering van het 85 jarig jubileum van de klasse.

Met informatie is te vinden op www.sharpie.nl. Een keer meezeilen kan ook in de klasseboot.

Tekst: Daan Versteeg

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: