Blank Races onder mediterrane omstandigheden (video)

Blank RacesIk bracht er mijn jeugd door en leerde er met scha en schande zeilen ongeveer ter hoogte van de meetpaal (MOW 1) op een gevonden en (zelf) opgelapte 490. Ik werd er, niet gehinderd door enige kennis van zaken, met ZW 7 èn tegen tij, binnengesleept door de Roeschaert (Blankenbergse Zeereddingsdienst) terwijl alles op VHF te volgen was. Schande, schande (tja, dat was nog de tijd voordat de reddingsdienst fungeerde als touringwegenhulp). Mijn vader woest zwaaiend met zijn vuist boven op het staketsel. Ach ja, Blankenberge, tochtgat aan de Noordzee, waar de meeuwen schreeuwen boven ’t aards gedruis…

De Blank Race is dus pure nostalgie. Hoe kunnen we hem best omschrijven… Leuk? Goed? Plezant? Hmmm, ja, ongeveer. Maar het was vooral Fantastisch Leuk, Geweldig Goed en Reusachtig Plezant. Niet in het minst door het weer natuurlijk. Zèlden, maar dan ook uiterst zèlden hebben we zò kunnen zeilen. In badpak en bloot bovenlijf, in T-shirt en korte broek. Zowel aan de wind als onder spinaker. Bovendien was het een leuke baan, fijne deelnemers en een goede organisatie.

Blank Races

Het wordt een lange dag op het staketsel voor Stijn Reunis (VVW), Rob Vandenbergh (VNZ) en Sabine van de Naster. Wat nu ook weer niet zò’n reusachtige inspanning is met dit weer. Al is het òp het water toch nog nèt iets prettiger.

De baan:
De wedstrijd bestond uit een 27 mijl lange baan rond de bekende boeien en merktekens van het Blankenberge water. Een paar spinaker rakken, een paar kruisrakken en een paar knik-in-de-schootse- rakken.

Geen noemenswaardige bijzonderheden onderweg. Wat close encounters met vissers die perse nèt in het midden van de baan moeten parkeren tot groot ongenoegen van zowel vissers als zeilers. We kunnen niet garanderen dat we geen lijntje hebben meegepakt links en rechts. Aan het gescheld te horen was dat inderdààd het geval. Vissers en zeilers, het zal nooit een bloeiende liaison worden vrees ik.

TessTess

De prijsuitreiking
De prijsuitreiking verloopt in een familiale sfeer. Een verademing. Geen haantjesgedrag. Overal gelukkige en zongebruinde gezichten. Steppe verloot een flink aantal flessen uitstekende Chablis. Verder ligt de tafel bezaaid met leuke prijzen. Een goed idee van de organisatie om de grote prijzen voor te behouden aan de kleintjes. Zij mogen eerst naar de tafel komen en kiezen. Een systeem dat voor behoorlijk wat hilariteit zorgt.

De races hebben enkele trouwe aanhangers. De Bolero is present en wint in CR 5-6. De Jokken met zijn trouwe Spirit 32 is er naar goede gewoonte weer bij. Bolderik van Wim Driessens is aanwezig maar heeft ’s avonds jammer genoeg andere verplichtingen (die pint houden we jullie te goed Bruno en Wim!).

Bolero J/24Bolero J/24

De Stormy Monday met het plaatselijke team SCA doet het niet zo goed als vorige keer maar leert flink wat bij dankzij moeder overste (Marianne als ze mij zo noemen stap ik stante pede van boord. Dòe er wat aan!). Diabolic moet forfait geven wegens een solo race in hetzelfde vaarwater (en tòch nog winnen hè Glenn). Enfin, oude bekenden genoeg.

De Blank Races zijn een échte aanrader voor (beginnende) cruiser-racers die op een ontspannen en aangename manier willen racen zonder grote investeringen en zonder frustraties.

De top 3 uitslagen van zaterdag 22 augustus 2015:

CR 1-2
1. RepoMan (BEL 1984) Eddy Lekens / Kathleen Rutten
2. Steppe (BEL 422) Albert Maes

CR 3-4
1. Kziena (BEL 1412) Filips Eric/ Podevijn Frank
2. Tess (BEL 3670) Rudy Alexandre
3. Out of the Bleu (BEL 1587) Bernard Flamant

CR 5-6
1. Bolero (BEL 22257) Haerbos Andre
2. Mahabharata (BEL 987) Vanvyve Dimitri
3. Rackham Le Rouge (BEL 1561) Georges Broeckaert

Alle uitslagen van zaterdag 22 augustus vindt u onderaan in de bijlage.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: