Breskens Sailing Weekend 2015 kent zonnige en competitieve start

Breskens Sailing WeekendHet DAMEN Breskens Sailing Weekend kent in 2015 een zonnige en competitieve start. Zeilers varen wel bij goede windcondities en geslepen competitie. Het zonnetje begeleidde de zeilcrews op hun tocht uit de haven op de eerste dag. Goede weersvoorspellingen – een zonnetje en een briesje van rond de twaalf knopen – volstonden voor opgewekte gezichten van de honderden Nederlandse, Belgische, Franse en Engelse deelnemende zeezeilers, die duidelijk zin hadden in een competitief weekend.

Hilariteit en competitie
Vrijdag stonden de middellange wedstrijden voor alle klassen op het programma. Rond de Vlakte van Raan, een zandbank van ongeveer vijf kilometer voor de kust van Knokke-Heist, voeren beide vloten (CR- en IRC-klassen) een interessante strijd met de nodige hilariteit. Er gaat bij het zeilen namelijk wel eens wat mis. Een spinaker dat niet snel genoeg binnengehaald wordt, leidt in sommige gevallen tot het fenomeen ‘waterzeilen’. Op zo’n moment van onachtzaamheid schiet de spinaker in de zee en schept die water. Met lichtelijk schaamrood dient het zeil vol water binnengehaald te worden. Het zorgt voor een komische noot tussen de keiharde competitie door.

Resultaten openingsdag Breskens Sailing weekend
In de IRC-klassen waren veel boten net teruggekeerd van de Fastnet wedstrijd. Veel deelnemers van deze beroemde tweejarige langeafstand wedstrijd in England meren dit jaar ook aan in Breskens.

In de IRC-1 won de Bateleur van Marco de Bath voor de Moana en de Elke, enkele deelnemers van de Fastnet.

In de IRC-2/3 was de Capella van Frans Maas de grote winnaar na een spannende race met Dunkerque Plaisance en Movie Star. De cruiser-klassen kenden acht deelnemers meer ten opzichte van het afgelopen jaar. Liefst 21 boten gingen er dit jaar van start tegenover dertien in 2014.

In de CR-1/2 won Blind Faith van Marnix Lippens en de CR 3-6 ging Glenn de Brouwer met zijn Diabolic met de prijzen aan de haal. Alle resultaten zijn te vinden op de website van het DAMEN Breskens Sailing Weekend.

Daarnaast kent het DAMEN Breskens Sailing Weekend dit jaar een primeur. De DAMEN I van DAMEN Shipyards maakt z’n eerste opwachting bij het Breskens Sailing weekend. “Een prachtig platform om onze wedstrijden”, laat voorzitter Roy van Aller weten. “We zijn blij om dit nieuwe startschip te mogen verwelkomen en laat de komende dagen maar komen.”

Tekst: Jessy de Cooker
Foto: Ineke Peitzer-Ista

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: