Gebrek aan wind uitdaging voor zeilers Breskens Sailing Weekend

Breskens Sailing WeekendDe deelnemende teams aan Breskens Sailing Weekend troffen het vandaag. Alle geplande wedstrijden zijn zaterdag gevaren met drie starts in de IRC/ORC-klassen en twee in de CR-klassen. Dit ondanks de wind die het met zes knopen bij de start en zevenenhalf ten tijde van de finish aardig liet afweten.

Ter hoogte van de Sluissche Hompels ging de strijd in de IRC/ORC met name tussen de Coin Coin met schipper Bastiaan de Voogd en de Luctor III met Wouter Hermsen. De Coin Coin finishte uiteindelijk als eerste van de dertien deelnemers in IRC1. Binnen IRC2 en 3 delen de vaste DBSW-deelnemers Capella, Dunkerque Plaisance en Movie Star de eerste drie posities in dit twintig boten grote veld.

In de CR1-2 klasse ging de strijd tussen Blind Faith en Speed-X die uiteindelijk in het voordeel van Marnix Lippens' Blind Faith werd beslecht. Diabolic met schipper Glenn de Brouwer eindigde ondertussen met vele scheepslengtes voor in de CR3-6 klasse.

"Het kwam met name op techniek aan vandaag" zegt wedstrijdleider van vloot A, Walther de Block. "De stroming en van zuid naar noordoost krimpende zwakke wind daagde zowel de zeilers als de organisatie uit. Het wedstrijdveld van vloot A is tussen de wedstrijden door negentig graden gedraaid. Hard werken voor de vier boeienboten om de baan te verleggen. Aan het einde van de eerste race viel de wind weg waardoor sommigen zich op het behalen van de finishlijn verkeken met punten voor de één en verlies voor de ander tot resultaat."

In vloot B kregen de CR1 tot en met 6 voor beide races te maken met afkorting van de baan in de monding van de Westerschelde. "De voorstroomse start vergde eveneens tactisch inzicht" aldus wedstrijdleidster Marcol de Klerk. "Kort onder de plaat of midden in het vaarwater? Bij de tweede wedstrijd werd het tussen O'Neill en NRJ Ball nog spannend in de continue strijd om als eerste bij de finishlijn te zijn. O'Neill 3 won uiteindelijk door een tactische zet.

Voor zondag worden soortgelijke omstandigheden verwacht. Indien dit toch anders uitpakt, zijn in de eerste twee dagen sowieso genoeg wedstrijden gezeild in de IRC/ORC-klassen om mee te dingen naar het Nederlands Kampioenschap.

Tekst en foto: Rudi Wijnacker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: