Nederlandse kampioenen IRC zijn bekend

Nederlandse kampioenen IRCDe twaalfde editie van het Breskens Sailing Weekend is dit weekend succesvol verlopen. Ondanks een gebrek aan wind kende de Breskense zeilwedstrijd een spannend verloop. Onweers- en regenbuien geselden Zeeland in de nacht van zaterdag op zondag. Waar er ’s nachts geen gebrek aan wind was, verdween diezelfde wind zondagochtend bij het vertrek richting monding van de Westerschelde.

De IRC/ORC-vloot kon op de slotdag van het Breskens Sailing Weekend door dit gebrek aan wind slechts twee starts maken tegenover één in de CR-klassen. Gelukkig waren er in de eerste twee dagen genoeg wedstrijden gezeild in de IRC/ORC-klassen om voldoende te zijn voor het Nederlands Kampioenschap.

In de CR1-2 klasse ging de strijd tussen Blind Faith en Speed-X die uiteindelijk in het voordeel van de Speed-X van Andre Lesage door een straf bij de concurrent voor een te vroege start. In de CR 3-6 speelde de Diabolic van schipper Glenn de Brouwer het hele weekend met de concurrentie door drie van de vier wedstrijden overtuigend te winnen in de moeilijke condities van de laatste twee dagen.

“Eigenlijk is een windje van twaalf tot vijftien knopen ideaal voor een zeilwedstrijd”, vertelt wedstrijdleidster Marcol de Klerk van vloot B. “We moesten het vandaag doen met slechts twee knopen, dus het is een goede test voor de zeilers.”

“Door het gebrek aan wind was het een hele uitdaging”, betaamt Walther de Block, wedstrijdleider van vloot A. Zijn IRC/ORC-vloot kon ondanks de omstandigheden twee wedstrijden varen. Beiden werden in de IRC 1 gewonnen door de Coin Coin. De boot van schipper Bastiaan de Voogd won daarnaast het algemeen klassement in zijn categorie.

In de zeventien boten grote klasse van de IRC 2 gingen de dagoverwinningen naar Amaris 2 (Olivier Legrain) en X-Bie (Koen Cleeren). De overall overwinning ging naar de Dunkerque Plaisance, een ervaren Breskens Sailing Weekend deelnemer.

In de IRC 3 won een andere ervaren rot: de Movie Star van Freddie Franssens.

Voorzitter Roy van Aller van het DAMEN Breskens Sailing Weekend hield een goed gevoel over aan de editie van 2015. “Er moest opnieuw tactisch gezeild worden en we kenden een editie dit jaar met goede wedstrijden en een hardwerkende organisatie van zestig vrijwilligers.” Volgend jaar zal, zoals vanouds, het laatste weekend van augustus (volgend jaar 26, 27 en 28 augustus) het toneel zijn van het DAMEN Breskens Sailing Weekend.

Eindwinnaars per categorie:
ONK IRC 1: Coin Coin (Sydney 43 GTS), Bastiaan de Voogd
ONK IRC 2: Dunkerque Plaisance (A 35), Philippe Bourgeois
ONK IRC 3: Movie Star (SJ 320), Freddie Franssens
CR ½: Speed-X (X-119), Andre Lesage
CR 3-6: Diabolic (Sun Fast 35), Glenn de Brouwer

Breskens Sailing Weekend 2016
Volgend jaar is er natuurlijk weer een nieuwe editie van het DAMEN Breskens Sailing Weekend. Zoals vanouds zal het laatste weekend van augustus, volgend jaar 26, 27 en 28 augustus, het toneel zijn van ons zeilweekend.

Tekst: Jessy de Cooker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: