Prijzengeld van 100.000 dollar tijdens Star wedstrijden

Star klasseDe Star klasse organiseert van 25-50 augustus de Eastern Hemisphere Championship in Nederland. Topzeilers uit 11 landen, waaronder de huidige Wereld en Europees kampioen, strijden om de zilveren ster in hun zeil. De KNZ&RV leidt de wedstrijden vanuit Muiden.

De Star is een van de oudste eenheidsklassen ter wereld en was vanaf 1932 (!) de kielboot klasse tijdens de Olympische spelen. Internationaal bekende topzeilers als Lowell North, Buddy Melges, Paul Elvstrom, Enrico Chieffi en Torben Grael waren al Wereldkampioen in de klasse. Maar ook President John F. Kennedy en Prinses Beatrix namen deel aan de wedstrijden. De boot is continu aangepast en ontwikkeld door de jaren heen en geldt nog altijd als een van de snelste (en mooiste) kielboten.

Prinses Beatrix aan het roer tijdens de Prince of the Netherands Cup in Porto EcolePrinses Beatrix aan het roer tijdens de Prince of the Netherands Cup in Porto Ecole (1964)

Inmiddels is de klasse aan het experimenteren met een ander format van de wedstrijden. In september wordt er een wedstrijd georganiseerd waarin na iedere ronde boten afvallen net zoals in de atletiek. Uiteindelijk zeilt men een finale met 4 boten met een totaal prijzengeld van 100.000 dollar.

www.starklasse.nl
Tekst: Hein Dijksterhuis

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: