Marleen Blomsma en Jody de Jager voor de derde maal Nederlands Kampioen RS500

ONK RS500Afgelopen weekend vond het eerste officiële Nederlands Kampioenschap RS500 plaats tijdens het Delta Lloyd ONK te Medemblik. Met 28 boten aan de start, waarvan slechts één niet (helemaal) uit eigen land, was de klasse goed vertegenwoordigd. Naast de vaste teams voeren ook Olympisch zeilers Claire Blom en Nina Keijzer mee, ieder met een eigen boot en een opstapper uit het jeugdzeilen. Dit sterke veld zorgde voor prachtige en spannende races, uiteraard afgesloten met borrels en een heerlijke barbecue verzorgd door het organiserend comité.

Wisselende omstandigheden
Na vele wedstrijden waarbij races afgelast werden wegens gebrek of juist een overdaad aan aantal knopen wind, was het ONK een perfect weekend. De eerste dag begon met een relatief licht maar zeilbaar windje uit het noordwesten, wat resulteerde in mooi vlak water en prima licht-weer races. Een shift in het laatste rak tijdens de eerste race zorgde voor een verrassende uitslag waarbij het midden van het veld een kans kreeg om flink in te lopen op de eerdere groep die verder naar buiten was gevaren. Ook de tweede race bleef het goed opletten en de juiste keuzes maken.

Dag twee bracht weer heel andere omstandigheden. De wind zou aantrekken, maar bleek uiteindelijk mee te vallen. De grootste uitdaging lag in de deining, die door de zuidoostelijke wind steeds verder opbouwde. Dit bracht een grote verandering in het klassement mee, waarbij titelverdedigers Marleen Blomsma en Jody de Jager zich al snel aan kop lieten zien.

RS500

De jonge talenten Max Groen en Bjorn Oude Avenhuis, dik ingepakt in bivakmutsen, voeren stabiel mee bij de eerste vijf en veroverden een tweede positie in het totaalklassement.

Olympisch zeilster Claire Blom en haar opstapper Fleur Lambooij bewezen hun kwaliteit door een sterke serie neer te zetten en daarmee op de derde plek de dag af te sluiten. En na een windstille ochtend op dag drie kregen we zelfs nog een middag met een redelijke 3 / 4 Bft en kon er naar harte lust geplaneerd (en gezwommen) worden. Niets te klagen dus!

Ongeloof
Uiteindelijk wisten Marleen en Jody hun positie te behouden en werden zij voor de derde maal Nederlands kampioen. Een super prestatie! Naast een grote grijns zien we bij Marleen ook oprechte verbazing: 'ik zag dit echt niet aankomen, de hele week ziek geweest en dan varen met zulke goede zeilers in het veld, wauw! Het was dan ook wel tot het laatste rak spannend!'. En dat was het zeker. Na de eerste middag 'invaren' bleken Claire en Fleur geduchte concurrentie, en ook Michiel en Hilde Geerling-van Susante kregen na een wat moeizamere eerste dag de slag weer te pakken en waren kansrijk vanaf de tweede dag. Thomas en Marloes lieten even zien dat zij niet voor de top drie onderdeden door op de laatste dag nog even twee eentjes te varen.

Ook aan de einduitslagen is te zien dat de zeilers behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Waar Pieter Jan Postma alleen maar 'paaltjes' vaart, zien we in de RS500 verrassend wisselende resultaten en weten teams die buiten de top drie varen ook regelmatig als eerste over de finish te komen. Juist die sterke competitie houdt het zeilen ook voor de toppers spannend. Nu Marleen heeft aangekondigd een jaartje met 'zeilsabbatical' te gaan, zijn wij erg benieuwd wie we volgend jaar terug zien aan kop!

Tekst: Anneke Kikkert

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: