Vele gescheurde spinnakers tijdens winterwedstrijd vanuit Drimmelen

gescheurde spinnakerMet alle kerstdiners achter de kiezen zitten alle zeilpakken wat strakker dan gebruikelijk, maar al die extra kilo’s zijn met het weer van zondag 27 december in Drimmelen geen overbodige luxe. Er stond een behoorlijk stevige wind, vergezeld door veel krachtige vlagen. Het beloofde een mooie en uitdagende zeildag te worden.

In het kader van de vakantie en feestdagen hadden families en vrienden de gelegenheid om de zeilers vanaf rondvaartdienst De Zilvermeeuw te aanschouwen onder begeleiding van een hapje en een drankje. Met dit onstuimige weer zijn de bezoekers van deze tour voorzien van een waar zeilrace-spektakel van Drimmelen tot aan de Moerdijkbrug weer terug. De laatste winterwedstrijd op 20 maart 2016 zal de Zilvermeeuw wederom met het wedstrijdveld meevaren.

Gezien de zuidelijke wind en later meer zuidwestelijke wind dwars op de rivier zitten er een mooie lange gennaker rakken in de baan. Niet iedereen nam het risico om zijn gennaker te zetten en diegenen die dat wel deden zag je af en toe hard onderuit gaan, maar ook hoge snelheden bereiken.

Zeker in de Cork-klasse was dit een fantastisch gezicht! Voor de spinnakerende boten was het gewaagd om bij deze hoge koers een spinnaker te voeren. Ook hier besloot dus niet iedereen de spinnaker te zetten. De fanatiekelingen en zeilers met veel ervaring gingen toch voor de spinnaker en dat resulteerde letterlijk in een alles of niets situatie, waarbij je of voorin in het veld kwam je liggen, of het moest bekopen met een gescheurde spinnaker.

Winterwedstrijden zeilen

De J/22-klasse en de Cork-klasse varen twee wedstrijden op een dag en bij de tweede wedstrijd bleek de wind iets meer uit zuidwestelijke richting te komen, waardoor een diepere koers gevaren kon worden. Hierdoor werd in de tweede race door vrijwel iedere J/22 en Cork een spinnaker of gennakers gezet. Het was alsnog opletten om je boot niet omver te laten werpen door de harde vlagen die met enige regelmaat voorbijkwamen. Meestal ging dat goed, maar een aantal vlagen kwamen zo onaangekondigd dat je een hele rij boten tegelijk plat zag gaan.

Helaas heeft niet iedereen een geweldige vaardag gehad. Er zijn hier en daar wat spinnakers gescheurd, maar erger nog, er hebben twee grote aanvaringen plaatsgevonden. Daarbij was behoorlijk wat materiële schade veroorzaakt, zoals een gebroken voorstag, gebroken want, een kromme giek en schade aan de romp. Wij hopen uiteraard dat de boten in de oude staat te herstellen zijn, dat de bemanning het verder goed maakt en dat zij in de toekomst gewoon weer aan de winterwedstrijden kunnen deelnemen.

Achteraf was er een gezellige Aftersails waar W.S.V. Biesbosch om bekend staat. Er werd geborreld, zeemansverhalen verteld en zelfs gedanst. Buiten stond een vuur-korf en een standje met glühwein. Er werden verschillende mooie dagprijzen uitgereikt en er zijn nog twee zeilhorloges verloot onder de deelnemende boten. Al met al een heerlijke dag! De volgende wedstrijd vind plaats op 17 januari 2016. Voor iedereen alvast de beste wensen en veel zeilplezier in het nieuwe jaar!

Tekst: Koen Zomer
Foto: Wim Verhoeve

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: