Uitdagende omstandigheden voor Eredivisie zeilers

Vrijdag 30 september werden de Eredivisie zeilers geconfronteerd met uitdagende weersomstandigheden. Van bijna geen wind tot de eerste herfststorm. Klassementsleider WV Almere Centraal wist op het Weerwater in het centrum van Almere zijn voorsprong iets te vergroten. De landstitel kan het team in deze vijfde speelronde dan ook nauwelijks meer ontgaan. Zaterdag 1 en zondag 2 oktober gaat het spektakel verder en vallen de beslissingen.

Groningen laat zich zien
VWDTP uit Groningen liet zich op de eerste dag van deze vijfde speelronde nadrukkelijk zien en voer maar liefst in vier van de zes races naar de overwinning. Coach Frans Robertus: “Het gaat hartstikke mooi. We hadden één mindere wedstrijden van de rest een drietje en alleen maar eentjes dus het kan niet beter. De landstitel is voor ons echt te ver uitzicht die gaat in principe gewoon naar Almere Centraal maar we gaan natuurlijk voor de winst in dit weekend. Het staat nog heel erg dicht bij elkaar als je één wedstrijd even niet goed mee doet kan het zo weer helemaal anders zijn. Maar we gaan er natuurlijk wel voor.

Almere Centraal op weg naar de landstitel
Door drie overwinningen een tweede, derde en één vijfde plaats vergroot Almere Centraal zijn voorsprong op de achtervolgers. Willem Jan van Dort: “We zijn tevreden over vandaag. Geen punten gemorst en zelfs iets uitgelopen op de directe concurrentie. Ook voor deze speelronde hebben we nog kansen op het podium dus dat is netjes. Stuurman John den Engelsman vult aan: “Vandaag waren naast Willem Jan en ik zelf Rikst en Sanne erbij we hebben echt fantastisch gevaren het was een super dag. De landstitel gaan we normaal gesproken wel binnen halen maar we willen dit weekend ook graag een goede prestatie neerzetten.”

Verdedigend varen geen optie
De vrijdag kenmerkte zicht door uitdagende omstandigheden waarin de zeilers gedwongen werden om aanvallend te varen. Bart Leerling (WV Braasemermeer, derde na dag 1): "Het zit heel dicht bij elkaar. De wind draait om de gebouwen heen, soms moet je links zijn soms moet je rechts zijn. Het is heel moeilijk om hier verdedigend te varen. Dat lukt niet. Er wordt ook echt steeds scherper gevaren. Als je dit afzet tegen het testevenement van een jaar geleden ook hier in Almere dan is het een wereld van verschil. Alle verenigingen varen gewoon hard mee en er zijn echt geen gratis plekken meer je moet aan de bak."

Stand speelronde 5 - Almere
1. VWDTP Groningen, 13 punten
2. Almere Centraal, 13 punten
3. WV Braasemermeer, 14 punten

Stand Eredivisie Zeilen 2016
1. WV Almere Centraal, 96 punten
2. KWS Sneek, 128 punten
3. Jachtclub Scheveningen, 133

Almere dit weekend in teken van watersport
Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober staat de Esplanade in Almere in het tekenen van de watersport. Tegen het decor van de Eredivisie Zeilen meert ook de Optimist on Tour aan, wordt er gesurft en vindt het testevenement Jeugddivisie plaats. Meer info is te vinden op www.eredivisiezeilen.nl hier zijn zaterdag en zondag ook de Eredivisie wedstrijden weer live te volgen via de livestream en in het SAP Livecenter.

foto: Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: