J/70 klasse: Eerste kampioenschap in Nederland

J/70 klasseDit weekend komen 14 teams aan de start van het eerste kampioenschap van deze kersverse klasse. Het evenement wordt gevaren vanuit Waterland Monnickendam waar WV Uitdam de wedstrijdorganisatie verzorgd.

De deelnemende teams komen uit allerlei hoeken van de sport: professionele zeilers, Eredivisie teams, grote boten zeilers die de J/70 toch wel heel erg leuk speelgoed vinden, maar ook teams die al in andere sportboot klasses actief zijn of zijn geweest. Allemaal zijn ze het er over eens dat eenheidsklasse varen toch wel het leukste is om te doen.

Geen eigen boot nodig
“Het eerste kampioenschap gelijk 14 boten aan de start krijgen is fantastisch, dit komt mede doordat de zeven boten van J/Club (samenwerking Waterland Monnickendam, J/Benelux en Henri Lloyd Nederland) beschikbaar worden gesteld. Hierdoor kunnen teams proeven van de klasse zonder direct een boot aan te moeten schaffen.” Aldus het bestuur van de J/70 klasse. De overige zeven boten zijn privé boten of die van een vereniging.

Twee dames teams
De zeilwereld staat in rep en roer over de nieuwe regel die de Volvo Ocean Race invoert voor zeilsters. Bij dit kampioenschap in de J/70 aan vrouwen geen te kort: het match race team She Sails stapt over op de J/70 klasse en ook de Team Heiner Pups komen dit weekend uit met een team bestaande uit alleen de jonge zeilsters van het jeugdprogramma.

Internationaal sterkst groeiende eenheidsklasse
Internationaal is dit de snelst groeiende eenheidsklasse en ook in Nederland zet deze trend zich door. Steeds meer verenigingen schaffen een boot aan om hun team optimaal te kunnen voorbereiden op de Eredivisie Zeilen. De klasse organisatie is net opgericht maar men verwacht nu al dat de klasse nog flink door zal groeien de komende jaren.

Het evenement is online te volgen via facebook en de website

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: