Antwerp Race 2016: Grootse zeilrace van ‘A’ in acht golven

Antwerp RaceDe Antwerp Race is dé uitgesproken klassieker in de zeilwereld van de Lage Landen. Het evenement trekt ervaren wedstrijdzeilers uit België en Nederland aan die in het internationale circuit meedraaien. Er zijn acht startgroepen: vier voor Breskens (vanaf 08u25 - afstand 45 zeemijl) en vier voor Terneuzen (vanaf 09u15 - afstand 35 zeemijl).

De race wordt gevaren in drie grote categorieën van jachten: in de IRC, in de CR en in de sportbotenklasse. De IRC is volgens de internationaal geldende tijdcorrectie formule. De CR is de Belgische tijdscorrectie formule, technisch minder veeleisend dan de IRC. De sportboten zijn eenheidsklassen die niet in de twee voorgaande passen. Iedere categorie is opgedeeld in meerdere subniveaus zodat de boten die technisch het meest aan elkaar gewaagd zijn samen starten.

Om naar uit te kijken
Bij de sportboten starten twee Diam 24 trimarans vanuit Breskens. Deze drieromps zeilboten varen ook de Tour de France à la Voile. De supersnelle zeilmachines doen hier een gooi naar de Line Hounours of de prijs om als allereerste de finish in Antwerpen te halen. Tussen hen beide wordt het ook een match race: een boot-aan-boot wedstrijd met gelijke wapens. De Royal Belgian Sailing Club (RBSC), die deze boten beheert peilt hiermee naar het enthousiasme van haar jeugdzeilers. ‘Als dat groot genoeg is gaan we voluit voor een Tour de France à La Voile campagne.’ Zegt RBSC team captain Patrick de Mesmaeker. Ook de maxi 'Boudragon' van Hans Bouscholte is van de partij. Hij zal met een combinatie van professionele bemanning en enthousiaste leerlingen o.l.v. schipper Gunnar Vroom òòk proberen een gooi te doen naar de line honours, al zal dat niet makkelijk zijn tegen de trimarans.

Kampioenenmatch
De top van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) verschijnt aan de Antwerp Race start: in IRC 1&2 de Ragazza van Jaak Gabriel, de Manta Sailing van het team Lefebvre en de Alegria van Carl Sabbe. In IRC 3 is het uitkijken naar de Capella van Bressiaan Frans Maas die al jaren deze klasse domineert. Andre Vincke uit Schilde zal met zijn Juliette in de CR1 categorie zeker zijn topprestaties van het voorbije seizoen willen bestendigen. Net als Out of the Blue van Bernard Flamand in de CR 3-6 reeks.
Voor het gros van de vloot is deelnemen, jawel, belangrijker dan winnen. Met als kroon op de kurk: de wriemelende aankomst in Antwerpen.

Ambiance achteraf
Na de race varen de deelnemers naar Jachthaven Antwerpen Linkeroever aan de Thonetlaan. Hier vangt de Antwerp Racevillage alle fans, talloze supporters en de zeilers op vanaf de middag. 
De plek bij de jachtclubs en de havensluis biedt een schitterende uitkijk op de vloot, het binnenvaren in de jachthaven en er is plenty te eten en te drinken.
Het bemanningsdinner met erna de prijsuitreiking heeft plaats in de nieuwe clubgebouwen van de RYCB.

BE THERE!

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: