Grevelingencup start de winter met tropische temperaturen en windstilte

GrevelingencupAfgelopen zondag startte de Grevelingencup winterserie. Hoewel de dag koud en vol douw begon, werd het al snel warm in het zonnetje. Het werd moeilijk zeilen met de zeer diverse wind zowel in kracht als richting. Gelukkig maakte de zon en de temperatuur veel goed.

'In een vol "le Bateau" in Marina Port Zelande deed voorzitter André Vermaat 's morgens het programma van de dag uit de doeken. “Zeer lichte wind, dus de kortste baan. Maar verder mooi weer, dus waarschijnlijk rustig inslingeren!”

Om 11:00 lagen de banen klaar en stond iedereen paraat voor de eerste start. De 140 deelnemers die in deze condities rustig het beste plekje achter de startlijn konden uitzoeken, draaiden kalm om elkaar heen.Tijdens de starts was het nog frisjes, maar al snel konden de jassen, truien en soms zelfs de lange broek uit.

Minimale wind, maximale concentratie
Toen rond 13:00 de oostenwind even helemaal weg viel was het erg warm. Dit bracht voor velen een extra element aan de zeilwedstrijd. Door het spiegelgladde water en gebrek aan wind wordt het opeens een heel andere race, de concentratie werd op de proef gesteld. Met minimale wind zeilen en zoeken naar de juiste windvelden om net wat verder vooruit te komen dan de boot naast je is een veeleisende taak. Zeker als er anderen in een windbaan terecht komen en opeens vaart maken.
Zeilen wordt dan plots een psychologisch spel.

Toen bleek dat de wind voorlopig niet zou aantrekken werd de dag voor de ORC beperkt tot 1 race.

Even later stak de wind toch weer een op. Een aantal toerbanen konden ingekort worden om alsnog veel schepen te kunnen finishen voor het eind van de dag. Al met al bleek zondag, de eerste wedstrijd uit de serie, een zeer diverse dag. Rustig in wind, maar in sterke concentratie en sportieve insteek.

De uitslagen over de verschillende klasses zijn als volgt

Toer 1
1. Bon Bivant - B Kamps
2. Just be you - Peter van Leeuwen
3. Apparillo - Klaus Krischke

Toer 2
1. Serena - Antonius Golverdingen
2. Nice2have - Jean Luteijn
3. Scaldis - Hans Cox

Toer 3
1. Rooie Rakker - Paul Stoelinga
2. RAM RAM - T van Wolde
3. Miraculous Mint - Alexandra Piloy

Toer-S 1
1. Just us - H.,Woudenberg
2. FLIN - A.H.,Hubregtse
3. Moonlight Shadow - Chris Baert

Toer-S 2
1. FarFelu - K&B Vanoverberghe
2. ST 23 - Bart Diesveld
3. Amideau - M.P.A.J. de Kroon

Toer-S 3
1. Inspira - Martinus Verbaten
2. Beware - Joy Notten
3. Hoanui - Corjan Visser

Toer-S 4
1. Andromeda - Casper Hoefsloot
2. Max - Coen Dusseljee
3. Swing NC 815 - Pim vd Male

ORC
1. Windveer - Tako Heins
2. Reco-sailingteam- Robert van der Bruggen
3. SailSelect - J. Koninkx

31.7
1. Blauwe Knoop - W.P.M.,Hermans
2. The 1st One - Theo Ossewaarde
3. Big Time - Thijs van Hulst

J80
1. Baby - J P Kersten
2. Joie de Vivre - Laura Vroon
3. J-String - Edwin Spaans

Kijk voor de volledige uitslagen op www.grevelingencup.nl

Wil je nog mee doen met een zeilwedstrijd waar er een klasse is voor iedereen? Schrijf je dan nog snel in via de website.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: