VIDEO: Antwerp Race 2016: fantastisch zeilen op de Schelde

Antwerp Race 2016Aan de Antwerp Race 2016 nemen bijna 200 zeilboten deel. Dat zijn meer dan 1000 zeilers dames en heren! Tel daar 30 volgboten plus de zeevaartpolitie bij en je kan je voorstellen hoeveel volk er afgelopen zaterdag op “ ‘t Scheld” zat. Zoals elk jaar zijn er twee startgebieden. De snelle klassen starten vanuit Breskens en de tragere en sportboten klassen vanuit Terneuzen. Voor het eerst doen er 4 multihulls en één platbodem mee.

Met een baan van respectievelijk 45 of 35 zeemijl voor de boeg kan een mooie zeildag van start gaan. Eén boot moet jammer genoeg + 3,5 zeemijl omweg maken zonder compensatie. De Volvo 60 Boudragon kan het reguliere IRC parcours niet volgen wegens te grote diepgang. De maxi ziet zijn eigen klasse 2X voorbij komen.

De race
De start in Breskens komt er na een vijftiental minuten uitstel. Op dat moment is het zicht in Breskens beperkt door mist. Er staat 12 à 15 knopen wind met vlagen tot 20 knopen ZW. Later op de dag zal deze lichtjes afnemen en krimpen naar ZZW. We mogen van een erg geslaagde Antwerp Race spreken. De wind is er. De organisatie is goed. We krijgen een finish vòòr de rede van Antwerpen en dat ìn de zon. Wat wil een mens nog meer? Toch zijn er weer enkele calamiteiten te betreuren. Deelnemers die vastlopen, op elkaar botsen, in elkaars verstaging hangen enzovoort. De Antwerp Race blijft een race met een hoog Donald Trump gehalte, choquant bij tijd en wijle… Je moet het meemaken om het te geloven. Top Job

Nieuw aanstormend talent
Wij beleven de race vanop de Boudragon die ingezet wordt voor de OceanRaces Academy van Hans Bouscholte. Indrukwekkend om alle deelnemers van langsom meer in te halen en zo een mooi overzicht te krijgen van de wedstrijd. (alle foto’s in het ClubRacer café) En wij zien nog meer... Jonge beloftes als Michiel Goegebeur (BE) en Syb Broekmans (NED) bijvoorbeeld. Ze domineren alsof het niks is de volledige Volvo 60. Ongelooflijk. 16 jaar dames en heren! Kijk even mee naar het filmpje onderaan dit bericht en oordeel zelf. Ze zijn gewoon òveral op die boot. Talent om in de gaten te houden. Michiel Goegebeur en Syb Broekmans

Eten niet te vreten
We eten dit jaar in de Royal Jachtclub en breken daarmee met onze after Antwerp Race KLYC traditie. Het zal de laatste keer geweest zijn. Het diner bij de Royal is een zeer primair gebeuren. Sterrengewijs een dikke flop. Het eten (excuseer mij) is niet te vreten en de bediening om te huilen. Voor € 30/man de Lunch Garden achterna. Alleen kan je dààr tenminste nog kiezen voor frietjes... Zeilers stonden in de gang te roepen dat ze nog nooit zò slecht gegeten hadden. Het uitzicht is mooi, dàt is waar… maar om een aloud adagium te gebruiken… “Van een schooen tafel kunde ni ete”. Neen, dàn kan onzen Didier (KLYC, windkracht 10) da beter zene.

De Antwerp Race 2016 in cijfers

  • 199 starters
  • 11 klassen
  • CR de grootste klasse met 142 zeiljachten (recreatieve klasse)
  • 3 zeiljachten met DNF (niet gefinisht)
  • 3 zeiljachten met DSQ (gediskwalificeerd na protest)
  • 3 zeiljachten met RET (na de finish terug getrokken)
  • 1 zeiljacht met OCS (te vroeg over de lijn en niet terug gekeerd)

Uitslagen Top 3: Line Honour Trofee “Antwerp Race”

1. Coin Coin (Sydney GTS43) 2. Asterix (Swan 56) 3. Boudragon (Volvo 60)

CR-1 1. Walhalla (X-412 MKII) met schipper De Cort Philip 2. Olympix (X-4) met schipper Gommers-van Engelen 3. Letitgo3 (X-40 1.8m keel) met schipper Willem Johannesma

CR-2 1. Huldra II (salona 40) met schipper Robrecht De Bock 2. Zwerver (Dehler 36) met schipper de Weerdt 3. Christina (Standfast 43)met schipper de Nijs

CR-3 1. Blauwe knoop (First 31.7) met schipper Wim hermans 2. Days of Grace (Satndfast 40) met schipper Danny 3. Beau Bateau (First 300) met schipper van Zweden CR-4 1. Dad’s toy (Bavaria 36) met schipper van der Wal 2. Marig (First 27.7) met schipper Tom Vandewalle 3. Hartendief (Victoire 1044) met schipper Patrick Snijders

CR-5 1. Noordwind (Raider 35) met schipper Roy van Aller 2. Banzai (Duetta 94) met schipper Piet Nees 3. Ambiance (Winner 9.5) met schipper Peter Verdegem

CR-6 1. Tita (Spirit 28) met schipper Kenneth De Moor 2. Koetetiene (S&S ¼ ton) met schipper Jan Van Damme 3. Lazy Sunday (Spirit 28) Met schipper Henk de Vos

IRC 1 1. Stortemelk (X-43) met schipper de Vries Lentsch 2. Bateleur (Bashford 41) met schipper De Bat 3. Coin Coin (Sydney GTS43) met schipper Bas de Voogd

IRC 2 1. X- Bie (XP33) met schipper Koen Cleeren 2. Easy Living (First 34.7) met schipper Rinus De Jonge 3. Tontin (A35) pups met schipper Wouter Borghijs

IRC 3 1. Prince de Petarcq (Oyster 41) met schipper Bert Janssen 2. L’esprit du Morbihan met schipper Vincent de Vries 3. Capella (One-off) met schipper Frans Maas

Sportboten 1. Smile 22 2. Twenty4Fun 3. Dora

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: