Vendée Globe bijna van start: de absolute nummer één van alle zeilwedstrijden

Vendée GlobeDe Vendée Globe, door het publiek ook “De Everest der Zeeën” genoemd, start volgende maand in Les Sables d’Ollone. Op zondag 6 november 2016 is het weer zover. Die dag zullen de 29 deelnemers van deze editie beginnen aan de tot hiertoe enige solo, non stop zeilrace rond de wereld zonder enige vorm van hulp of assistentie. Sinds de Vendeé Globe edities in 1989 begonnen, zijn er 138 zeilers gestart waarvan er slechts 71 in staat waren om de race ook daadwerkelijk uit te zeilen.

De vrieskou, de buitensporige golven, de extreme weersomstandigheden en het isolement van de Zuidelijke Oceaan zorgt ervoor dat de Vendée Globe vooral een reis is naar de binnenste diepten van de deelnemende zeilers.

Wij vinden de Vendée Globe de absolute nummer één van alle zeilwedstrijden. Dè race der races. De deelnemers dragen nog vòòr ze begonnen zijn onze absolute en eeuwige bewondering weg.

Enkele grote namen:
Deden mee aan vorige edities van de Vendée Globe: Titouan Lamazou, Alain Gautier, Christophe Auguin, Vincent Riou, Michel Desjoyeaux (won twee keer in 2001 en 2009) en natuurlijk François Gabart.

Wie herinnert zich niet de aankomst van François Gabart op 27 januari 2013. Hij werd onthaald als een rockster toen hij een nieuw record op zijn naam wist te zetten van 78 dagen, 2 uur, 16 minuten en 40 seconden. Solo en non-stop (en ‘t is nog ne knappe gast ook).

Nederlandse zeiler in de Vendée Globe
Deze Vendée Globe is er ook een Nederlandse zeiler van de partij. Pieter Heerema is met zijn 65 jaar de veteraan van de Vendée Globe. Hij is een Nederlandse zakenman en bouwt met zijn bedrijf platforms, drijvende kranen en pijpleidingen. Hij doet echter mee op zuiver persoonlijke basis. Hij volgt al 20 jaar hartstochtelijk de Vendée Globe en nu de mogelijkheid er is, staat hij te springen van enthousiasme om mee te doen.

Pieter HeeremaPieter Heerema

Pieter Heerema heeft veel ervaring bij zowel inshore races als familiale cruises over de hele wereld. Hij maakte zijn debuut in de 470 klasse. In de jaren 90 bracht hij veel tijd door in de Yngling, de J22 en de J24 klasse. Ook in de legendarische Draken klasse en de RC 44 heeft hij veel ervaring.

Hij geeft toe dat hij (nog) niet veel ervaring heeft met solozeilen maar hij heeft zijn kansen alvast vergroot door een nieuwe boot te kopen en door zich te omringen met de juiste mensen (Michel Desjoyeaux, Antoine Mermod).

Deze eerste deelname aan de Vendée Globe is een enorme persoonlijke uitdaging voor hem.

We wensen hem in ieder geval veel succes en kijken uit naar zijn vorderingen.

Alle informatie over de deelnemers, de route en nog veel meer vind je op de website van de Vendée Globe: www.vendeeglobe.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: