Vendée Globe: Thomson lijdt schade aan de STB foil, De Broc gedwongen om op te geven.

Alex ThomsonAlex Thomson, die op kop ligt in de Vendée Globe, werd vandaag gedwongen om zijn boot te vertragen. Hij raakte een object in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Eén van de twee foils werd beschadigd na een botsing met een ongeïdentificeerd object.

Gisterenochtend, 19 november om 09.35 GMT lag Alex Thomson beneden te slapen. De boot liep op dat moment 24 kts met een rif in het grootzeil en onder de J2. Opeens hoorde hij een harde knal. De boot stopte en draaide ongeveer 20 graden naar stuurboord. Thomson ging snel aan dek, vierde de grootschoot en realiseerde zich dat het schip iets geraakt moest hebben. Hij liet het schip afvallen en ging vervolgens inspecteren. De stuurboord foil bleek beschadigd en er zijn ook enkele “schaafwonden” aan de stuurboordzijde van het schip.

Thomson kreeg de opdracht een verdere interne controle uit te voeren. Er lijkt geen structurele schade aan de romp te zijn voor zover hij kan zien. Op dit moment heeft Thomson de voet volledig van de gaspedaal genomen, de zeilen veranderd en de foil teruggetrokken. Hij zal voorlopig verder zeilen onder deze omstandigheden tot de wind afneemt en de zee rustiger wordt. Pas dan kan hij de schade naar behoren inspecteren en beoordelen.

Bertrand de Broc, schipper van de monohull MACSF geeft op
Eerder al moest veteraan Bertrand de Broc, schipper van de monohull MACSF, de romp van zijn boot inspecteren naar aanleiding van een botsing. Op advies van zijn architect heeft Bertrand vervolgens besloten om zich terug te trekken uit zijn vierde Vendée Globe. Een groot deel van de romp was daadwerkelijk beschadigd, waardoor het onmogelijk werd om zonder risico’s in de race te blijven.

Het was een zeer moeilijke beslissing voor de succesvolle zeiler en zijn team. De zuidelijke Oceaan trotseren onder deze omstandigheden zou echter uiterst riskant geweest zijn. Het was dan ook de enige verstandige beslissing die De Broc kon nemen ook al is hij zeer teleurgesteld.

Het was een kwestie van tijd vooraleer de eerste berichten van deze aard ons zouden bereiken. Hopelijk blijft het hierbij. We duimen.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: