Eerste Nederlandse zeilteam in Fast40+ race circuit

Fast40+Het succesvolle Coin Coin sailing team stapt in de high performance Fast40+ race klasse en dingt mee naar de prestigieuze One Ton Cup.

Titels
Bas de Voogd heeft met zijn “Coin Coin” (Sydney GTS43) in de afgelopen twee jaren vrijwel alle belangrijke titels op de Nederlandse wedstrijdbanen gewonnen (1e VUR, 1e NSR, Line honours Antwerp race).

Ook tijdens de internationale inshore- en offshore wedstrijden eindigde hij met zijn team vrijwel altijd in de top (2e in klasse Fastnet Race 2015, 2e in klasse Middle Sea Race 2014).

Nieuwe uitdaging: Fast40+
De nieuwe uitdaging is het sterk groeiende en bijzonder competitieve Fast40+ race circuit op de Solent in Engeland. In deze klasse gaan planerende 40 voet high performance racers op korte windward-leeward banen met elkaar de strijd aan. Doordat alle boten binnen een strikte performance regel moeten vallen, maken alleen de teams uiteindelijk het verschil uit tussen verlies en winst.

15 boten 8 landen
Op dit moment zijn al zo’n 15 racers uit 8 verschillende landen actief binnen de competitie die komend jaar 5 wedstrijdseries omvat.
Het hoogtepunt en doel van ieder team is ongetwijfeld het winnen van de prestigieuze One Ton Cup. Deze trofee wordt al sinds 1899 door de “Cercle de la Voile de Paris” (CVP – Paris Yacht Club) uitgereikt. Aanvankelijk werd geraced in zogenaamde One Tonners en later in 6m en IOR racers. Sinds afgelopen jaar mag deze Cup uitgereikt worden aan de winnaar van de Fast40+ One Ton Cup.

De boot
Winnen is het doel. Daarom wordt niets aan het toeval overgelaten. De keuze voor de boot is gebaseerd op een grondig onderzoek naar de verschillende ontwerpen die binnen de box rule van de Fast40+ klasse toegestaan zijn. Hiervoor zijn talloze waarden die bepalend zijn voor de overall performance van de verschillende ontwerpen met elkaar vergeleken en is veelvuldig overleg gepleegd met de topontwerpers binnen de zeilwereld.

Nieuw of gebruikt?
Omdat niet alleen de bouw van een boot veel tijd kost maar met name ook het optimaliseren na oplevering veel tijd en energie vraagt en bovendien het onderzoek naar de performance een sterke voorkeur voor één specifiek ontwerp uitwees, viel de keuze op een bestaande boot: “Girls on Film”.

Nu de ‘nieuwe’ boot er is, ligt de Sydney GTS 43 Racer Cruiser te koop. Neem gerust contact op voor meer informatie hierover.

Training
Met de nieuwe boot wordt nu al volop getraind. Zolang er geen ijs ligt, gaat de training ook gedurende de wintermaanden door en zal deelgenomen worden aan de nieuwe Kats Winter Serie om de training zo realistisch mogelijk te maken. Dit is een wedstrijd serie op de Oosterschelde waarbij de nadruk ligt op korte windward-leeward races en
zoveel mogelijk starts op een dag.

Team
Zoals beschreven zijn de verschillen tussen de boten minimaal. Uiteindelijk zal dus het beste team winnen. De samenstelling van het team is daarom een belangrijke factor op weg naar het doel.

Naast de harde kern die zich in de afgelopen jaren op “Coin Coin” bewezen heeft, zal het team aangevuld worden met een mix van professionele zeilers en top – amateur zeilers om uiteindelijk op een aantal vlakken nóg sterker aan de start te kunnen verschijnen.

Onderhoud, organisatie en management
“Een goede voorbereiding is het halve werk” & “Winnen is geen toeval”
Deze clichés gelden zeker ook voor het wedstrijdzeilen. High tech race machines zijn immers volgebouwd met systemen die het mogelijk maken de handelingen op de boot nóg sneller en nóg beter te kunnen doen. Deze systemen vragen niet alleen continu onderhoud maar vooral ook continue verbetering! De groep bestaat uit 11-12 zeer gedreven (en soms ietwat eigenwijze) individuen met één doel: winnen. Deze individuen tot een team vormen en ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kant op gaat, vraagt een goede organisatie en gedegen voorbereiding.

Rogier van Overveld van Sailcontent en Mika Eid (één van de drijvende krachten achter SailSupply.nl) zijn al sinds het begin betrokken bij het Coin Coin sailing team en verdelen de taken omtrent bootonderhoud, optimalisatie en team-management.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: