J/Club Trainingen: licht weer en Duitse teams nemen het voortouw

J/Club TrainingenVanuit jachthaven Waterland in Monnickendam trainen teams voor het nieuwe seizoen in de J/70 eenheidsklasse, de Eredivisie Zeilen en de Segel-Bundesliga. Race dagen worden afgewisseld met trainingsdagen met een top trainer van de Keelboat Academy. Ook de race dagen staan in het teken van leren van elkaar: hoe sterker het veld in zijn geheel wordt, hoe leuker het is! De huidige landskampioen Almere Centraal / Team Henri Lloyd gaat aan de leiding in het klassement. Op 21 januari gaat de serie weer verder met een training van Annemieke Bes.

Licht weer trainingen
De serie begint met een training van Ben Koppelaar. Het is extreem licht weer maar genoeg om er een effectieve training van te maken gericht op gewichtstrim: ‘hou de boot aan de gang, beweeg met elkaar en voorzichtig met je roer’ zijn de drie tips van Ben.

Ook de tweede trainingsdag is het wederom licht weer. Kersverse kampioen van de J/70 klasse en eenheidsklasse specialist bij North Sails Wouter Kollmann, pakt de draad op waar Ben gebleven was met licht weer trim. Met name het verschil tussen de high-mode en low-mode komen aan bod. ‘Alles van de eerste training konden we weer toepassen in de training van vandaag, enorm leerzaam!’ Aldus een van de deelnemers die zich aan het voorbereiden is op het nieuwe seizoen van de Eredivisie Zeilen. Ook kreten als ‘dat was precies wat ik nog graag wilde leren’ komen voorbij.

Afwisselen met racen
Er is de keuze gemaakt om in tegenstelling tot vorig jaar ook dagen in te plannen waarin enkel volledige wedstrijden gevaren worden om routine op te bouwen voor het seizoen. Wel wordt ook hierbij een debrief gehouden om boot-op-boot situaties te bespreken en kennis uit te wisselen. Hierin gaat het team van Henri Lloyd / Almere Centraal, de huidige landskampioen in de Eredivisie aan de leiding na twee wedstrijddagen.

Veel Duitse teams
Na de jaarwisseling komen er voornamelijk Duitse teams mee trainen en racen. ‘Voor de teams uit de grensstreek is Monnickendam goed te doen en er wordt daar niet iets voor ze georganiseerd.‘ Zowel teams met eigen boten als teams van de Segel-Bundesliga die een charter boot gebruiken haken aan. ‘Natuurlijk zou het leuk zijn wanneer er nog een aantal Eredivisie teams mee komen doen, maar de plekken zijn nog maar beperkt’ Aldus Fettje Osinga van de Keelboat Academy die namens J/Club de serie organiseert. Voor de race dagen staan er nu 11 teams ingeschreven, waarvan er 6 uit Duitsland komen.

Programma en aanmelden
Voor de race dagen is er geen maximum qua inschrijvingen dus hoe meer J/70’s op de lijn hoe leuker. De trainingen zijn wel gelimiteerd omdat anders de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Bij voldoende animo wordt er een tweede trainer ingehuurd, dus aanmelden kan altijd via deze link.

21 januari: training van Annemieke Bes (vol geboekt)
11 februari: race dag (nog 1 charter boot beschikbaar)
25 februari: training van Koen van Esch (vol geboekt)
11 maart: race dag ( (nog 1 charter boot beschikbaar)
25 maart: training van Annemieke Bes (vol geboekt)

Tekst: Fettje Osinga

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: