Eredivisie Zeilen: International Yacht Club Amsterdam start met damesteam

Eredivisie ZeilenRuim twee jaar geleden opende de International Yacht Club Amsterdam (IYCA) de deuren als sociëteit in Amsterdam. Nu brengt de IYCA een team aan de start bij de Eredivisie Zeilen en niet zo maar een team: een all-female team van She Sails. ‘Wij zetten ons in voor de wedstrijdzeilsport en dus horen we ook in de Eredivisie Zeilen thuis’ aldus voorzitter Frans van Belle.

De International Yacht Club Amsterdam is opgericht door een aantal fanatiek zeilende zakenmensen uit Amsterdam en omstreken in navolging van roemruchte internationale yacht clubs zoals de New York Yacht Club. Deelname aan de Eredivisie Zeilen sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de IYCA om jongeren voor wedstrijdzeilen in Nederland te stimuleren, aangemoedigd door leden tijdens de activiteiten op de wedstrijddagen. Op 19 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zal de kick-off plaats vinden.

Dames team
Het team van She Sails is een goede mix van talentvolle studenten, young professionals en carrière vrouwen. Ze zijn net overgestapt van het match racen waar ze de 11e plaats van de Wereld Ranglijst bereikten naar de J/70. De poule is vergroot om zowel J/70 eenheidsklasse in binnen en buitenland te zeilen als de deelname aan Eredivisie Zeilen. De teammanager Fettje Osinga organiseert al vanaf de oprichting de match race evenementen voor de IYCA en tijdens het laatste event is dan ook het idee ontstaan om een team te vormen voor de Eredivisie Zeilen. ‘De IYCA is niet een standaard vereniging en dus past het ook dat het niet een standaard team is: naar allerwaarschijnlijkheid brengt de IYCA als enige vereniging een volledig dames team in de strijd.’

Het team traint vanuit jachthaven Waterland in Monnickendam De voorbereidingen zijn in volle gang om de inschrijving te finaliseren en natuurlijk om het team klaar te stomen voor de strijd om de landstitel!

Eredivisie Zeilen
Het sailing league concept is 4 jaar geleden ontstaan in Duitsland en inmiddels doen er zo’n 15 landen mee. In 2017 gaat het tweede seizoen in Nederland van start. 18 Clubs strijden hier in vijf evenementen om de landstitel. De evenementen duren ieder 3 dagen en worden verspreid door het land gehouden. Er zijn steeds zes teams in de baan op identieke wedstrijdboten, de J/70, die wedstrijden varen van ca 15 minuten. De beste teams gaan, net als bij het voetbal, Europa in voor de Sailing Champions League.

http://internationalyachtclubamsterdam.nl/

Tekst: Fettje Osinga
Foto: Michael Hilliges

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: