Goofies zeilrace december kent korte wedstrijd

Goofies zeilraceZaterdag gaven de verwachtingen aan dat er niet veel wind zou staan en dat het verloop in de windkracht onzeker zou zijn. Met het oog daarop en om te voorkomen dat het nachtwerk zou worden gaven de Goofen een korte baan die twee keer gezeild moest worden. Dat gaf de mogelijkheid om de wedstrijd na één rondje af te korten.

Op het moment dat de meeste boten in de buurt van de bovenboei zakte de wind wat in. Daarom werd besloten de baan in te korten en dat te melden over de vhf (marifoon). Zoals ervaren zeilers (en organisatoren) weten is dat vaak het sein voor de wind om weer toe te nemen. Dat gebeurde ook nu: voor de rest van de wedstrijd bleef er een matige maar stabiele zeilwind staan. Daardoor was de baan korter dan in de gegeven omstandigheden nodig was.

Ongelukkig hadden een aantal zeilers kennelijk hun marifoon niet aan staan en bleken de herhaalde mededingen over de afkorting niet te hebben gehoord (N.v.d.r., normaal gebeurt dit bij het eerstvolgende merkteken met vlag S, de afkortingsvlag of vlag C, de koerswijzigingsvlag).
Dat gaf aanleiding tot enige verwarring bij de finish waarbij ze aan het volgende rondje begonnen. Gelet op het zonnige maar koude weer en de mooie wind trakteerden deze zeilers zich daarmee op een nog mooiere zeildag op een mooie afwisselende baan.

Omdat alle zeilers door de korte baan tijdig naar huis konden was er nog tijd genoeg om daar hun sinterklaas surprises af te maken en van bijpassende poëzie of kreupel rijm te kunnen voorzien.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van december 2016

Wedstrijdklasse ORC A
Winnaar in ORC A werden Werner en Edwin Joris uit Wijnegem (B) met de GHOST voor Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en Emiel van Hemeldonck uit Ohlen (B) die met de SNELLE VLIET derde werd.

Wedstrijdklasse IRC A
Ook in IRC A ging de overwinning naar Werner en Edwin Joris uit Wijnegem (B) met de GHOST voor Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en Marco de Bat uit Terneuzen die met de BATELEUR derde werd

Wedstrijdklasse ORC B
In ORC B won Jan Bom uit Wissenkerke met de DRUZIX voor Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN en Axel Meijvis uit Kapellen (B) die met de JOU JOU derde werd.

Wedstrijdklasse IRC B
In IRC B won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Bert Janssens uit Berlaar (B) met de PRINCE DE PETARQUE en Menno Verkouteren uit Kamperland die met de INTENSE derde werd.

Toerklasse ongemeten A
De overwinning in ongemeten A was voor Philip de Cort uit Hemiksem (B) met de WALHALLA voor Mark van Driel uit Rhoon met de FAMOUS GULL2 en Don de Raat uit Wilhelminadorp die met de DENONZEN derde werd

Toerklasse ongemeten B
De overwinning ging hier naar Leo Haastrecht uit Meise (B) met de BOEBOE voor Christiaan Hartsema uit Stellendam met de JACQUELINE en Lotte Brasser uit Rotterdam die met de JILLZ derde werd.

Volgende wedstrijden in Colijnsplaat
Op 17 december 2016 wordt op de Oosterschelde voor Colijnsplaat de Kerstrace gevaren. Een achtervolgingsrace waarbij de boten op volgorde van snelheid (langzaamste eerst) starten en (theoretisch) gelijk aankomen.

Meer info: www.yachtclubcolijnsplaat.nl

De volgende Goofies zeilwedstrijd is in Colijnsplaat op zaterdag 7 januari 2017.

Tekst: Kees van der Vaart
Foto: Leigh Brand

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: